Java

Java er et objekt-orientert programmeringsspråk som blant annet blir benyttet i undervisningen i IN1010.

Det finnes et eget skriv om å installere Java; alternativt kan man bruke denne oppskriften:

Java-kompilatoren

Med denne kompilatoren kan man kjøre egne Java-programmer.

Plassbehov

En installasjon av Java-kompilatoren vil trenge rundt 500 Mbyte.

Installasjon

Installasjonsprogrammet for nyeste versjon av Java finner du her.

1. Klikk på linken på linjen over. Marker at du Accept Licence Agreement og klikk på linken etter Windows x64.
  2. Svar «Lagre» på spørsmål fra nettleseren om hva den skal gjøre med filen. Legg filen jdk-xxxx-windows-x64.exe hvor du vil på disken; jeg foretrekker å legge slike filer på skrivebordet.
  3. Dobbeltklikk på filen jdk-xxxx-windows-x64.exe for å starte installasjonen. (Om du har flere disker og lite plass på C-disken, kan du velge å installere kompilatoren et annet sted enn der. Forøvrig behøver du bare gi standardsvar på de spørsmål installasjonsprogrammet stiller deg.)
  4. Når installasjonen er ferdig, vil du få en forespørsel om å registrere din Java-installasjon; dette kan du godt droppe.
  5. Nå kan du fjerne jdk-xxxx-windows-x64.exe.

Bruk

Java-programmer kompileres og kjøres i et kommandovindu; du kan opprette et ved å velge Start -> Alle programmer -> Tilbehør -> Ledetekst. (Om du har en engelsk Windows, heter det Start -> All Programs -> Accessories -> Command Prompt.)

Kommandoen javac oversetter Java-koden din til en intern kode og java utfører denne koden. Hvis programmet ditt for eksempel heter Hallo.java, vil du normalt gi disse kommandoene:

javac Hallo.java
        java Hallo

Hvis du får feilmelding at javac-kommandoen eksiterer ikke, må du i Windows spesifisere PATH stien til javac. Se denne dokumentasjonen fra Oracle.

Dokumentasjon

Her er en link til Javas klassebibliotek.

En liten øvelse

For lettere å komme i gang med Java-programmering på Windows etter at du har installert programvaren har vi lagt ved en liten komplett opplæring i skriving, kompiling og kjøring av et enkelt lite Java Program/Applet.

Denne opplæringen er kopiert fra http://java.sun.com/docs/books/tutorial/getStarted/cupojava/.