LaTeX

LaTeX er et avansert program for å lage dokumenter; selv om det opprinnelig er laget for skriv med mange matematiske formler, kan det brukes til omtrent alle typer artikler, rapporter, masteroppgaver, bøker og annet.

LaTeX-dokumenter lages på en ganske annen måte enn når man bruker for eksempel Word; i stedet for å arbeide visuelt med musen, «spesifiserer» man teksten ved å angi dens struktur.

Det finnes flere distribusjoner av LaTeX; vi anbefaler MikTeX.

Plassbehov

En komplett LaTeX-installasjon trenger rundt 1,6 Gbyte; i tillegg trenger du 2 Gbyte ledig diskplass under installasjonen.

Installasjon

Installasjonsprogrammet vil du finne i https://miktex.org/download. Følg deretter instruksjonene.

Sjekk

For å sjekke at installasjonen gikk bra, kan du gjøre følgende:

1. Åpne et kommandovindu (med Start -> Alle programmer/All Programs -> Tilbehør/Accessories -> Ledetekst/Command prompt).
  2. Utfør kommandoen pdflatex sample2e.

Da skal du etter hvert få en fil sample2e.pdf med resultatet..

Bruk

LaTeX kan brukes på to ulike måter:

Tilpasninger

Spesielt anbefales å fortelle systemet at du av og til skriver på norsk. Velg Languages (i Settings) og hak av Bokmaal og Nynorsk.

NB! Dette krever nettilgang siden MiKTeX må hente pakker og annet over nettet.

Oppgraderinger

Ifi-tillegg

Det finnes en egen nettside om hvordan du kan få tak diverse LaTeX-pakker som er laget ved Ifi.

Dokumentasjon