Referat til møte i Bachelorrådet

Fredag 4. september kl. 10:15-11:00, zoom.

Tilstede: 

Runar Ile, Kristian Ranestad, Vegard Enerstvedt (MFU), Michael Floater, Ida Scheel , Ulrik S. Fjordholm, Andreas Austeng, Kjell Arne Brekke, Kent andre Mardal, Ella Wolff Kristensen (MFU), Kim Anders Frøyshov, Tom Lindstrøm, Jan Ubøe, Elisabeth Giil og Biljana Dragisic (sekretærer) 

Meldt forfall:

Bjørn Skauli

Saksliste

 

Godkjenning av innkalling og referat

Ingen kommentarer.

 

Saker under eventuelt

Ingen saker

20/08

Orienteringssak

Oppfølging av rapporter fra programrådgivere

Muntlig gjennomføring av obligatorisk oppgave: Som en del av oppfølging av rapporten fra programrådgiverne, har utdanningsleder tatt en runde med programlederne. Det  er konkludert med at det å innføre muntlig oblig i alle emner er litt i overkant, men kanskje på sikt. I denne omgang har vi oppfordret til bruk av muntlig oblig i utvalgte emner, dette gjelder andre års emnene MAT1140, MEK2000, STK1110 og MAT2400. Disse emnene representerer en bredde, og alle vil innom minst ett av disse, uansett hvilken studieretning studenten tar på våre programmer.  Frist på svar fra emneansvarlige i disse emnene er enda ikke gått ut, men en umiddelbar reaksjon fra MEK2000 er at de ønsker å innføre det med en gang.  Dette er ikke mulig allerede nå i høst, da det ikke er lagt ut informasjon om dette på emnesiden. 

Det ble stilt spørsmål om vi har noen statistikk på om det er forskjell på antall bestått og ikke bestått når det gjelder muntlig vs skriftlig oblig. Dette er statistikk instituttet ikke har ført, men studentrepresentant, som også er gruppelærer, kommenterer at henner erfaring er at det er flere som består muntlig oblig enn skriftlig. Dette kan skyldes ulike ting, men at de forbereder seg bedre, og at det er lettere å snakke seg til bestått. 

Variasjon i eksamensoppgavene i de store begynneremnene: MAT1100, MAT-INF1100, STK1100 og MEK1100.  Utdanningsleder har bedt om en kort rapport fra disse 4 emnene, med frist i midten av september. Bestillingen gikk ut på at denne rapporten skal  ta stilling til kommentarene som ble tatt opp rapporten til programrådgiverne. Disse rapportene legges til referatet når de er klare: 
- rapport STK1100
- rapport MAT1100 

Honorar til sensorer : Utdanningsleder har undersøkt saken, og meldte saken videre til instituttledelsen. Det virker imidlertid ikke som at det kommer til å skje så mye der. UiO følger standardsaster,  og det har ikke vært et stort problem å finne sensorer. 

 

20/09

Orienteringssak

Studiestart høsten 2020 

  • Presentasjon  med følgende hovedmomenter:
  • 95 studenter som har aktiv studierett på MAMI per d.d, og 44 på MAEC. 
  • Hybrid løsning i studiestartsuka, hvor det var både fysisk og digitalt opplegg. 

Det ble kommentert at karaktersnittet fra VGS er høyere i år enn i fjor, og at årsaken til det kan være covid-19- situasjonen i vår. Hvilken effekt dette har på gjennomføring av våre programmet er vanskelig å forutse. 

Utdanningsleder orienterte kort om situasjonen så langt i høstens undervisning. I de største emnene var det ikke plass til alle oppmeldte i auditoriene pga smittevern. Forelesningene ble derfor delt opp i ulike studentgrupper, og har forelesningsopptak tilgjengelig på sine emnesider. Etter 2 uker inn i semesteret får man bedre plass i auditoriene og alle de som vil kan komme fysisk. 

20/10

Orienteringssak/diskusjonssak   

Vårens undervisning og eksamen

I de store emnene var det 1 ukes hjemmeeksamen. Strykprosenten gikk kraftig ned fra 15-20% til 2-3% i våre emner. Det var bestått/ikke bestått og ikke bruk av karakterskala. Det var en del diskusjon rundt dette, kanskje mest i etterkant. Hovedtrekk er at det er like mange som vanlig som møtte til eksamen, men med mye lavere strykprosent enn tidligere år. 

Det ble spurt om det er likt på andre institutter. Utdanningsleder har ikke fått noe klart svar på dette, og heller ikke sett noe eksplisitt fra de andre instituttene.  

Tilbakemelding fra studentene er at de er positive til eksamensformen, men de var litt negative til at det ikke ble brukt karakterskala.  Padlet som ble brukt med anonym chatte-funksjon var det mange som var positive til. Denne funksjonen var også åpen under eksamen, og var i livlig bruk, men ikke misbrukt. Kommentar fra studentene var at de hadde lært mye under eksamensuka. Dette er en tilbakemelding som har vært lik på hele fakultetet. 

Kommentar fra programrådgiver var at man bør se nærmere på hvert emne hvilken vurderingsform som passer best. Han sin erfaring fra NHH, er at det nettopp er bestått/ikke bestått studentene ville ha i et populært emne. 

Som et svar på dette ble det nevnt at diskusjonen rundt bestått/ikke bestått ble grundig gjennomgått på fakultetet, mest på grunn av påvirkningen dette har på masteropptaket, som krever karaktersnitt. 

Gjennomføringstall for begynneremner

Emneevalueringer:

I årets emneevalueringer har MFU inkludert spørsmål om covid-19-situasjoen.  Et av hovedfunnene er  at studentene finner det vanskelig å motivere seg når de studerer hjemme fra. Det kan hende at det er lurt å bruke dette til å oppfordre studentene til å komme fysisk på campus nå som det er åpnet opp litt. 

Det var noen som mente at det å fritt kunne disponere tiden selv var en positiv ting med vårens undervisning, men som rapporten viser er det overraskende mange som snakker om manglende motivasjon. Derfor satser vi på mest mulig fysisk undervisning nå i høst så lenge situasjonen tillater det. 

Det ble kommentert fra et studentperspektiv  at det å ha hjemmeeksamen var veldig greit, fordi man kunne få grundigere og mer avanserte oppgaver som man kanskje ikke hadde fått på en vanlig skoleeksamen.

MFU ble oppfordret til å manuelt gå igjennom emnerapportene for å utelukke upassende kommentarer. Det ble også poengtert at det ikke bør redigeres for kraftig, slik at noen ikke mistenker at man tar vekk negative kommentarer. 

 

20/11

Eventuelt

ingen saker

Kristian Ranestad
Leder
Biljana Dragisic/Elisabeth Giil
Sekretærer

 

Publisert 4. sep. 2020 12:02 - Sist endret 7. sep. 2020 09:29