Forskningsnytt & I media

På denne websiden har vi samlet nytt om forskning og noen presseklipp der ansatte ved CEED har uttalt seg i media, det være seg deltatt i intervju, kronikker eller gitt andre bidrag i offentlig debatt. Listen er ikke uttømmende.

Grace Shephard
Publisert 15. sep. 2020 07:16

Each summer CEEDlings submit a photo for the annual #PostcardsfromCEED which are posted on social media. Below is a compilation of the 2020 edition.

Den største masseutryddinga av liv på jorda skjedde for 250 millionar år sidan. Deltadalen på Svalbard har forskarane funne spor etter kva som har skjedd. Foto: Julian Janocha, Institutt for geofag, UiO / Sverre Planke, VBPR & UiO
Publisert 11. sep. 2020 11:34

Ein ny forskingsartikkel av forskarar frå Institutt frå geofag og Museum für Naturkunde, Berlin m.fl. publisert i Nature Geoscience, kastar ljos over kva som kan ha skjedd ved den største av dei fem kjente masseutryddingane på jorda. Henrik Svensen er intervjua om denne studien i forskning.no.

The Permian-Triassic boundary is outcropping in the stream bed of Deltadalen, Svalbard. A 100-meter-long core was drilled one kilometer south of the outcrop in 2014, recovering the boundary interval. The Grusryggen mountain in the background. View to the south. (Photo: Julian Janocha.
Publisert 17. aug. 2020 17:00

A new study led by Dr. Martin Schobben (Museum für Naturkunde, Berlin), with co-authors from the Dept. for Geosciences (UiO), describes the causal chains between environmental changes and mass extinction at the Permian-Triassic boundary about 252 million years ago. From this study, scientists can get a glimpse of what might happen to biodiversity under the predicted global warming in the near future. New publication in Nature Geoscience.