Forskningsnytt & I media

På denne websiden har vi samlet nytt om forskning og noen presseklipp der ansatte ved CEED har uttalt seg i media, det være seg deltatt i intervju, kronikker eller gitt andre bidrag i offentlig debatt. Listen er ikke uttømmende.

Hawaii. Kilauea vulkanen på The big island er aktiv og har stadig utbrudd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert 15. juni 2018 13:11

Sålangt har 2018 vært preget av omfattende vulkansk aktivitet flere steder i verden, men kun én stor katastrofe sålangt i år. Henrik H Svensen fra CEED og Institutt for geofag skriver om ny forskning om katastrofer forårsaket av vulkaner i spalten Forskningsfronten i Morgenbladet.

Publisert 22. mai 2018 13:50

Edelgassen helium har viktige bruksområder og etterspørselen er økende, særlig til nedkjøling av super-ledende elektromagneter.  Her fokuserer vi på undersøkelser av mobiliteten til helium gjennom  krystallstrukturen til Jordas mest utbredte mineral, bridgmanitt. Undersøkelsene våre legger grunnlaget for å forstå Jordas dype struktur, tidligste utvikling og dagens bevegelser (dynamikk).

Publisert 22. mai 2018 09:22

The first thing to catch one’s eye when walking into the brand new Jahren Laboratory on the fifth floor of Kristine Bonnevie’s House at the University of Oslo, are some ultra thin tree cores laid out on a foil mat. They are samples of spruce from Tryvann in Oslo.

“Our lab is in Norway, we are in Norway, and we wanted to investigate things that are important for Norway”, says Anne Hope Jahren.

And what could possibly be more Norwegian than spruce?

Publisert 16. mai 2018 13:18

Det er ikke bare plastsøppel som gjør at du ikke bør kjøpe heliumballonger på 17. mai i år. Men hvordan kan det være mangel på et grunnstoff som naturen lager selv?

Publisert 30. apr. 2018 12:58
Publisert 9. apr. 2018 12:02

CEED participates at the European Geosciences Union General Assembley in Vienna 8-13 April with at least 75 oral or poster presentations:

Nils Charles Prieur. Foto: Ola Sæther/UiO
Publisert 26. mars 2018 13:46

Nils Charles Prieur fra CEED disputerte nylig med avhandling om hvordan Månens utallige kratere kan avsløre mer om et himmellegeme vi vet overraskende lite om.

Publisert 22. mars 2018 09:04
Publisert 15. mars 2018 09:13

På sporet av den største masseutryddelsen i jordens historie.

Publisert 13. mars 2018 14:09