Anders Vik

Førsteamanuensis - Seksjon for farmasøytisk kjemi
Bilde av Anders Vik
English version of this page
Telefon +47 22857451
Rom Ø195 Fysikkbygningen
Brukernavn
Besøksadresse Avdeling for farmasøytisk kjemi Farmasibygningen Sem Sælands vei 3 0371 OSLO
Postadresse Postboks 1068 Blindern 0316 OSLO

Forskning

Jeg er tilknyttet forskergruppen LIPCHEM hvor fremstilling og studier av flerumettede oksygenerte omega-3 fettsyrer står sentralt. Inntak av omega-3-fettsyrer som eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) har i flere studier vist å gi positive helseeffekter. Disse omega-3-fettsyrene finnes særlig i tran og fet fisk. De eksakte molekylære årsakene til disse positive helseeffektene er ikke godt klarlagt, men man har vist at omega-3 fettsyrer som DHA og EPA omdannes til oksygenerte fettsyrederivater i mennesker og dyr. Disse molekylene, kalt pro-oppløsende lipidmediatorer (SPM-er: specialized pro-resolving mediators), har i musemodeller og kliniske studier vist meget gunstige og potente effekter i en rekke inflammasjonsmodeller. Du kan ta en titt på denne videoen hvis du vil vite mer om rollene SPM-er spiller i inflammasjonsprosesser. Særlig interessant er observasjoner som viser at SPM-er kan bidra til å hindre utviklingen av nevrodegenerative sykdommer som Parkinson og Alzheimers sykdom.

 

SPM-er dannes i ekstremt små mengder i kroppen (nano gram), og dette er en stor utfordring når man skal studere SPM-er og deres egenskaper. I LIPCHEM bruker vi derfor syntetisk organisk kjemi til å fremstille disse molekylene på laboratoriet for deretter å utføre biologiske studier i samarbeid med farmakologer i inn- og utland. Vi syntetiserer også derivater av SPM-er. Derivatene er molekyler som likner på SPM-er, men som typisk har en litt forenklet struktur. For å gi mer kunnskap om hvordan kroppen fremstiller SPM-er har vi også syntetisert antatte mellomprodukter i kroppens biosyntese av SPM-er. I tillegg er vi også interessert i metabolitter av SPM-ene. Alt dette gir mye nyttig informasjon som kan anvendes i utviklingen av nye legemiddelkandidater mot for eksempel nevrodegenerative sykdommer. 

I LIPCHEM arbeider det både farmasøyter og kjemikere. Skal du ta mastergrad eller doktorgrad hos oss er det viktig at du har interesse for både organisk kjemi og farmakologi, samt at du liker laboratoriearbeid og synes det virker spennende å fremstille nye molekyler.

Du kan lese mer om LIPCHEM på våre hjemmesider.

Undervisning

FARM1100 - Farmasøytisk kjemi  (emneansvarlig)

FARM1130 - Farmasøytisk rettet organisk kjemi

FRM 4030 - Forskningsforberedende kurs i farmakognosi og legemiddelkjemi

FARM4120 - Utvikling av legemidler

 

Bakgrunn

  • Førsteamanuensis, fagområde legemiddelkjemi, Farmasøytisk institutt, UiO, 2011-d.d.
  • Gjesteforsker, University of California, Davis, januar-juli 2019.
  • Postdoktor. fagområde legemiddelkjemi, Farmasøytisk institutt, UiO, 2009-2011.
  • Forsker ved Invitrogen Dynal, 2007-2008
  • Forsker (vikariat) Synthetica AS, Oslo, mars-juni 2007.
  • Ph.D. i syntetisk organisk kjemi, Kjemisk institutt, UiO, 2003-2007
  • Cand.scient. i kjemi, Institutt for kjemi, NTNU, 2003.

Verv og administrative oppgaver

 

Emneord: Livsvitenskap, Legemiddelkjemi, Organisk kjemi, Kjemi, Syntetisk organisk kjemi, Syntese, Lipider, Fettsyrer
Publisert 3. nov. 2010 15:45 - Sist endret 15. okt. 2021 15:49