English version of this page

Miljøgeovitenskap

Sedimentprøve fra Oslofjorden tatt som ledd i undervisningen i miljøgeologi ved GEO/UiO. Foto: Bjarne Røsjø/titan.uio.no

Seksjon for miljøgeovitenskap forsker og underviser innenfor transport og spredning av forurensning, paleomiljø og paleoklima og biogeokjemi.  I våre fagfelt benyttes ofte feltarbeid, laboratorieforsøk, og vi konstruerer matematiske modeller og bruker numeriske beregninger for å bedre forstå miljøforandringer. Vi deltar i to forskergrupper; miljøgeologi og CO2-lagring, men våre forskere deltar i stor grad på tvers av forskergrupper og fagdisipliner ved instituttet såvel som med eksterne partnere.

Aktuelt & I media

Arrangementer

Ingen kommende arrangementer

Om oss

Besøksadresse: Geologibygningen, Sem Sælands vei 1, Blindern, Oslo

Seksjonsleder

Helge Hellevang

Ansatte

Alfabetisk liste

Miljøgeologi

Miljøgeologi er knyttet til en bærekrafig utnyttelse av jordens ressurser og samspill mellom mennesker og natur, og effekt av naturlige og menneskeskapte miljøendringer fra lokal til global-skala. Vi søker i vår forskning å øke kunnskapen om naturlige og menneskeskapte biogeokjemiske og komplekse koblede prosesser på jordas overflate og i berggrunnen. Vi forsker også på paleoklima og paleomiljø der vi ser på endringer i mikrofossiler under ulike miljøforhold til forskjellige tider.

CO2-lagring

Lagring av karbondioksid (CO2) i undergrunnen kan være en viktig strategi for å redusere utslipp av klimagasser til atmosfæren fra store punktkilder. Målet med denne gruppen er å forske på sikker og effektiv lagring av CO2 i fjellformasjoner på havbunnen og andre geologiske miljøer. Vi dekker flere prosjekter og bidrar til FME-sentre for å få kunnskap for fremtidig CO2-lagring.

Deltagelse i FME-sentre

Forskergruppen CO2 Storage/GEO og flere av våre forskere deltar i Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) for forskning for CO2 lagring i geologiske formasjoner.

Vi deltar nå i: NCCS – 2016-2024

Deltok i: SUCCESS – 2010-18