En jungel av muligheter

Hvilke muligheter har egentlig biologer i næringslivet? Hvordan ser arbeidsmarkedet utenfor akademia? Ved en praksisplass hos TLSC skal jeg nå prøve å finne ut av nettopp dette.

Bildet kan inneholde: produkt, elektronikk, teknologi, multimedia, elektronisk apparat.

Morten Isaksen fra BioMe viser prosessen fra tarmprøve til analysert resultat og tilbakemelding. Foto: Benjamin Dyhre, UiO.

Til sommeren er jeg ferdig med min bachelor i Biovitenskap, og jeg aner fortsatt ikke hva høsten og fremtiden vil bringe. Jeg vet jeg skal ta en master, men i hva? De fleste av mine medstudenter lurer på hva jobbmarkedet har å by på. Vi blir stadig fortalt om de enorme muligheter vi har etter studiene, men hva er egentlig mulighetene utenfor akademia? Hva har næringslivet å tilby? Det skal nå prøve å finne ut av. Jeg har nemlig vært så heldig å få ha praksis hos The Life Science Cluster.

 

Hva er livsvitenskap og TLSC?

The Life Science Cluster (TLSC) er et nettverk for selskaper, organisasjoner og institusjoner som jobber innenfor livsvitenskap. Hva livsvitenskap akkurat er, kan være litt vanskelig forstå så jeg skal prøve å gi en kort forklaring. Livsvitenskap er et bredt, tverrfaglig felt bestående av en rekke fagområder som jobber for å bedre forstå mennesket, og vårt samspill med naturen. Dette inkluderer medisin og helse, men også maritim forskning, jordbruk og skogbruk. Et veldig spennende felt, som jeg selv håper å kunne jobbe innenfor i fremtiden. UiO:Livsvitenskap er faktisk Universitet i Oslo sin største satsing noensinne. Livsvitenskap bygget som skal stå ferdig på Gaustad i 2024 er budsjettert til nesten 7 milliarder!

 

Dette er tydelig ett felt det satses på nasjonalt og internasjonalt. Norge har enorme naturressurser, men også verdensledende kompetanse innen forskning, utvikling og innovasjon. TLSC hjelper sine medlemmer med å lykkes innenfor disse næringene. Ved å dele kompetanse, ressurser og fasiliteter øker sjansen for suksess. Dette kan være å støtte mindre oppstartsbedrifter i tidlig fase, eller hjelpe større organisasjoner ved å øke samarbeidet mellom industri, forskning og utdanning. Spør du meg, høres dette ut som en utfordrende men viktig oppgave.

 

Spennende møter og konferanse om mikrobiomer

De neste månedene vil jeg få innsyn i hvordan TLSC tar for seg disse viktige oppgavene. Det innebærer mange møter, administrative oppgaver og konferanser. Høres kjedelig ut? Da tar du helt feil! Jeg får være med på viktige møter med dyktige, høytstående og profilerte mennesker som jobber innenfor næringsliv. Spennende konferanser med eksperter innenfor sine felt.

Bildet kan inneholde: grønn, font, tekst.
Et ord med mange assosiasjoner. Illustrasjon: Shutterstock


Allerede første uke fikk jeg være med på å arrangere en svært interessant konferanse om mikrobiomer. Du lurer kanskje på hva et mikrobiom er? Det er en samling av mikroorganismer, som bakterier, protozooer og sopp som lever på indre og ytre overflate av alle organismer. Du legger ikke merke til de, men de er overalt og gjør en uerstattelig jobb. På konferansen ble den nyeste forskningen innenfor feltet presentert, og vi fikk en smakebit på mikroorganismenes rolle i fremtidens bærekraftige jordbruk. Disse organismene er også en stor del av deg. Det er påvist over 1000 forskjellige arter av mikroorganismer som kan leve i tarmen din. Likevel er det i underkant 60% av organismene som er felles for oss alle, så det er altså stor diversitet i hvem som lever i tarmen din. TLSC inviterte flere medlemsbedrifter til å fortelle om hvordan de bruker denne kunnskapen til å utvikle nye produkter som analyserer sammensettingen i tarmen din, og hjelper de med en ustabil tarmflora.

 

Jeg er sikker på at min deltagelse på disse møtene og konferansene gjør meg bedre rustet for arbeidslivet. Jeg får en unik oversikt om hva folk innen fagfeltet jobber med og hvilke muligheter jeg som biolog, har i et noe uoversiktlige arbeidsmarked. Det gir meg også en god indikasjon på hva slags kompetanse som trengs, og hvilke muligheter fremtiden bringer. Hvem vet, kanskje jeg nettopp møter min fremtidige arbeidsgiver på ett av disse møtene. Mitt opphold hos TLSC blir uansett lærerikt, og det gleder jeg meg til.

Av Benjamin Sophus Schwoch Dyhre
Publisert 5. mars 2020 09:30 - Sist endret 5. mars 2020 09:30
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.