En mengde erfaringer

Det går mot slutten av semesteret, og slutten av mitt opphold hos The Life Science Cluster (TLSC). Eller, det er vel fortsatt en måned igjen, heldigvis. Den siste tiden skal jeg bruke godt, for det er mye som skal gjøres.

Bildet kan inneholde: produkt, tekst, laptop, teknologi, elektronisk apparat.

Hjemmekontor og investorseminar. Illustrasjonen fra foredraget er laget av meg. Foto: Benjamin Dyhre, UiO.

Arbeidspraksisen har ikke akkurat blitt helt som forventet. Med et stengt Norge og en stengt Forskningspark, har mange av erfaringene skjedd i min egen stue. Erfaringene har likevel vært mange, og jeg anbefaler alle å ta arbeidspraksis i biovitenskap! Så hva har jeg gjort de siste ukene?

Mange av våre arrangementer kunne ikke gå helt som planlagt. Det har derfor vært en del webinarer den siste tiden. Investorseminaret – in the mind of an investor, som jeg jobbet en del med i forkant, ble gjennomført forrige uke med stor suksess. Jeg lærte mye nytt om hvordan en investor går frem og fikk gode tips hvis jeg en gang selv står og søker om penger. Noe av det viktigste jeg sitter igjen med er: vær ærlig og ikke gjør ting mer komplisert enn nødvendig. Presenter selskapet og situasjonen på en saklig og ordentlig måte, og husk at kanskje alle ikke forstår de minste detaljene i forskningen. Forhåpentligvis jobber jeg en dag i denne spennende innovative verdenen, og da vil jeg sette stor pris på alt jeg har lært hos TLSC. Denne verdenen er stor, og det er alltid mer å lære.

Rundt og rundt

Forrige uke fikk jeg også være med på en webinar om sirkulærøkonomi. Regjeringen skal legge frem en ny nasjonal strategi om sirkulærøkonomi, og dette var et seminar med mange gode innspill. Sirkulærøkonomi høres ut som et flott ord, men hva er det egentlig? En sirkulær bioøkonomi handler om å bruke en så stor del av ressursene som mulig. Et produkt har som regel et primærformål som er mest effektiv og økonomisk gunstig, men avfallet eller restene av primærproduktet kan ofte også brukes. Et eksempel er storfe. Primærproduktene er først melk, og deretter kjøtt. Likevel kan også skinn, tarm og bein brukes til andre formål. Visste du at hele 35% av dyret er restråstoff, eller plussprodukter, som også kan brukes! Regjeringens nye strategi handler altså om hvordan vi kan bruke ressursene våre på en god måte, og hvordan vi får et bærekraftig næringsliv. Jeg håper de neste webinarene blir like lærerike som denne.

 

Skjermdump fra seminaret
Oskar Aalde fra Innovasjon Norge forklarer hva som må til for å få en sirkulær bioøkonomi. Illustrasjonen er hentet fra opptaket av seminaret. Foto: Benjamin Dyhre, UiO. 

Neste uke arrangerer vi et seminar om patenter – do you have the freedom to operate? Veien fra idé til patent virker komplisert, og dette landskapet har jeg aldri helt skjønt meg på. Læringskurven blir hvert fall bratt! De neste ukene vil jeg også jobbe med regnskapsanalyse for våre medlemmer. Det tror jeg blir utfordrende men lærerikt. Regnskap høres kanskje litt kjedelig ut, men noe man garantert vil jobbe med selv, før eller siden. En viktig del av akademia er å få ekstern finansering og bruke disse ressursene på en god måte. Næringslivet er en hårfin balanse mellom å bruke penger og tjene penger. Uansett hvor jeg ender opp er forståelse av regnskap en nyttig egenskap.

Det går mot slutten

Mitt første innlegg her het «En jungel av muligheter», hvor jeg skrev om forventningene mine til praksisen. Jeg håpet blant annet på å få en bedre oversikt over arbeidsmarkedet, hvilke muligheter som finnes og hvordan jeg kommer meg dit. Det føler jeg virkelig har fått. Om jeg har funnet min fremtidige arbeidsgiver er det umulig å si, men erfaringene har vært mange og jeg har lært mye om verdenen hvor næringsliv og forskning møtes.

Tusen takk til TLSC for å ha gjort oppholdet mitt så bra som mulig, tross forholdene. Iselin som har svart på mine mange spørsmål og hjulpet meg med det jeg har trengt. Hanne Mette som har gitt meg gode oppgaver, og gitt lærerike miniforedrag med gode tips for fremtiden. Jeg må si at jeg har blitt enda mer nysgjerrig og inspirert til å jobbe innen dette i fremtiden.

Av Benjamin Dyhre
Publisert 26. mai 2020 14:49 - Sist endret 25. aug. 2023 11:34
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.