Laptop kjøpsråd

For å få mest mulig nytte, og en best mulig brukeropplevelse så er det et par ting det er greit å undersøke når man skal kjøpe seg en ny laptop for bruk på IFI, eller om man har tilgang på en som man lurer på om vil egne seg. 

Vi vil derfor skissere minimum og anbefalte krav, der minimum er hvis du har tilgang på en maskin og anbefalt krav er dersom du har tenkt å kjøpe en ny maskin.

 

Maskinvare anbefaling

Spesifikasjon Minimum Anbefalt
Minne 8GB 16/32GB (avansert bruk)
Lagring 256GB SSD

256/512GB (avansert bruk)

Operativsystem

Linux 64bit

macOS 10.15+

Windows 10 64 bit

Linux 64 bit

macOS 12+

Windows 10 64 bit

Prosessor

Apple M1**, Intel core i5, 2 kjerner

eller AMD Ryzen 5*

Apple M1/M2+**, Intel core i5/i7, 4+ kjerner

eller AMD Ryzen 7*

Trådløs/WiFi

2.4ghz og 5ghz, støtte for IEEE 802.11ac

2.4ghz og 5ghz, støtte for IEEE 802.11ax

* Det vil normalt være viktigere med en CPU med virtualiseringsstøtte og flere prosessesorkjerner (Cores) enn litt høyere klokkehastighet. Tester hinter til at Intel Core i5 10210U og AMD Ryzen 5 4500U er nogenlunde sammenlignbare og Intel Core i7-10710U og AMD Ryzen 7 4700U er nogenlunde like. 

** Hvis man ikke vet at man har behov for Intel arkitektur så er det ikke anbefalt å kjøpe ny mac med Intel prosessor.  Det er rimelig å anta at Apple vil fase ut støtten for Intel-macer i macOS i løpet av kort tid (og sikkerhetsoppdateringer et par år etter det). Det er allerede noe som kun støttes på Apple silicon (M-serien prosessorer)

Behovet vil følgelig også variere avhengig av studieretning og i hvilken grad man ønsker å benytte sin egen laptop til å jobbe lokalt på den.

I tillegg til maskin bør man sørge for å ha tilgang på ekstern skjerm, mus og tastatur hjemme om man har tenkt å sitte og arbeide over lengre tid. En ekstra lader kan også være lurt, spesielt om det ikke er trivielt å kjøpe en ny (har du bare en går den i stykker eller blir borte kan det fort bli et problem)

Anbefaler at man tar backup av brukerdata på maskinen, enten til ekstern disk eller via skytjenester. Test jevnlig at denne fungerer og at du kan få ut filer fra et gitt tidsrom (nyeste, tirsdag forrige uke, tre endringer siden etc).

Batteritid burde ikke være noen sak da det ofte er rikelig med stikkontakter for lading. Dersom man kjøper brukt bør man sjekke status på batteriet og evt. ta høyde for batteribytte i regnestykket. Spesielt for Apple utstyr er det veldig kostbart å bytte batteri og det er ikke brukerutbyttbart, men må gjøres på godkjent serviceverksted.

På nyere laptoper kan det være svært kostbart, eller ikke mulig å oppgradere senere med mer minne eller internlagring så sørg for rom for fremtidig behov (enten ditt eller ny versjon av operativsystemet sitt) om du kjøper nytt og har tenkt å ha den noen år.

 

Annet

Kan jeg bruke iPad eller Android nettbrett?

Det er foreløpig ikke noe vi anbefaler fordi operativsystemet på disse enhetene er ofte både begrenset og nedlåst. Hvis man allikevel har en slik enhet så kan de meget godt benyttes til oppgaver de egner seg til, og det ikke er behov for fleksibiliteten til en laptop.

Windows 11?

Spesielt om man kjøper nytt utstyr så kan det være greit å verifisere at den kan kjøre Windows 11 når det blir aktuelt (for deg eller kjøper dersom du skal selge den på et tidspunkt). Maskinvarekravene er hevet sammenlignet med de for Windows 10, og det viktigste å sjekke er sannsynligvis at enheten har TPM 2.0 støtte (Trusted Plattform Module). En maskin som kan kjøre Windows 10, men ikke Windows 11 er sannsynligvis velegnet til å kjøre Linux/Ubuntu/BSD.

Hvor bør jeg kjøpe?

En seriøs fysisk butikk eller netthandel slik at dersom maskinen skulle vise seg å ha en mangel så får du ordnet det på en rask og skikkelig måte. UiO har ikke inngått noen avtaler for studentene, men flere butikker gir studentrabatt som kan være greit å ta med om de allikevel har det beste tilbudet.

Hvor stor skjerm?

Definitivt en smaksak, men om man har tilgang på ekstern skjerm hjemme så er det mange som foretrekker 13-14 tommers skjerm for å få en maskin som er lettere å ta med seg. Blir det noe særlig mindre går det ofte også ut over tastaturutlegget (lite tastatur).

Av Thomas Hansen
Publisert 16. juni 2020 12:12 - Sist endret 6. juli 2022 13:03