Forskningsaktuelt

Bilde av smilende Camilla Lingjærde på et grønt Blindern campus
Publisert 11. juni 2019 15:23

Rett før hun var ferdig med mastergraden i biostatistikk fikk Camilla elitestipend fra Aker. Nå skal hun ta doktorgraden ved Cambridge, hvor hun skal bekjempe kreft med statistikk.

Published May 27, 2019 7:38 AM

Hylleraas features two computational speakers at the 23rd European Conference on Organometallic Chemistry (EuCOMC XXIII).

UiOs Viserektor Åse Gornitzka og bibliotekdirektør Hanne Graver Møvig ved tidsskriftene i Georg Sverdrups hus
Publisert 23. apr. 2019 09:08

Som første land har Norge undertegnet en avtale med Elsevier som sikrer norske forskere å publisere åpent (open access) uten ekstra kostnad i de aller fleste av forlagets tidsskrifter.

Selve Antoun
Publisert 8. apr. 2019 10:15

Vidars arvtaker har allerede begynt i stillingen som HMS-rådgiver.

Publisert 1. apr. 2019 09:59

Fredag 29. mars ble det klart at professor Trygve Helgaker er tildelt Fridtjof Nansens pris for sitt arbeid innen teoretisk kjemi.

Publisert 20. mars 2019 15:34

Masteroppgaven var så gøy å jobbe med at hun bestemte seg for å bli forsker, forklarer Simone Mester, Nå er hun doktorgradsstipendiat på Rikshospitalet, hvor hun arbeider med å utvikle bedre kreftbehandling.

Publisert 30. jan. 2019 14:19

«Vi har et ansvar for å ta vare på norsk som fagspråk» - Sitatet kommer fra Alexander Sandtorv, nyansatt førsteamanuensis ved Kjemisk institutt.

Publisert 9. mai 2016 10:09

Hvert år dør over 100 000 av kolera. Mennesker med blodtypen 0 er overrepresentert, og forskning ved Kjemisk institutt viser at årsaken er giftstoffet koleratoksin. [titan.uio.no]

Publisert 25. apr. 2016 10:46

Forskere ved Kjemisk institutt har laget batterier som kan lades opp tusen ganger raskere enn i dag. Håpet er å kunne bruke dem i fremtidens miljøvennlige busser. Første stopp er ladbare betalingskort.

Publisert 4. apr. 2016 14:50

– Om tjue år tror jeg de kommer til å riste på hodet av hvordan vi bruker cellegift og andre medisiner i dag, sier kjemiforsker Reidar Lund.

Publisert 15. feb. 2016 15:18

Rolf Vogt på titan.uio.no. Nedgangen i sur nedbør er en solskinnshistorie! - og viser hvordan faktabasert kunnskap kan brukes til å få til internasjonale forpliktenende avtaler om reduksjoner av utslipp av skadelige stoffer. Men, som alltid har dette positive inngrepet andre negative effekter som en kunne ha forutsett - og dermed tilpasset oss til i forkant.

Publisert 12. feb. 2016 09:11

Da forskerne ved Kjemisk institutt simulerte de ekstremt sterke magnetfeltene som finnes rundt hvite dvergstjerner, oppdaget de en ny type kjemisk binding som burde eksistere i teorien. Nå begynner jakten i verdensrommet, for å bekrefte at den nye kjemiske bindingen finnes i virkeligheten.

Publisert 26. jan. 2016 07:59

Norske miljøforskere med prosjekter i Kina havner ofte i diskusjon med kinesiske forskerkolleger som mener at Norge fører en dobbeltmoralsk klimapolitikk. Og kineserne har jo et poeng, mener Rolf David Vogt og Hans Martin Seip.

Publisert 11. jan. 2016 10:05

Tenk om vi kunne herme etter naturen og utvikle en kunstig fotosyntese, som omdanner luft og vann til billig og miljøvennlig energi? Professor Einar Uggerud har allerede kommet langt i den retningen, og nå har han fått en stor bevilgning fra Norges forskningsråd.

Publisert 24. juni 2015 08:06

Solenergi er den fornybare energikilden som har størst potensiale til å løse verdens energiutfordringer. Nå bygger UiO et nytt verdensledende forskningsmiljø på feltet.

Publisert 24. apr. 2015 11:51

Sommerjobb på meieriet, en engasjerende lærer og en fransk pliktdate bragte Unni Olsbye inn i kjemiforskningens og naturgassens verden.

Publisert 9. jan. 2015 15:31

Røntgenkjemiker Ute Krengel har bidratt til forskning som kan gi ny kunnskap om utvikling av sykdommer som kreft, diabetes, Alzheimer og Parkinson. Hun skriver om det i siste nummer av Science.

Publisert 12. mars 2014 14:24

Realfagsforskere ved UiO stakk av med rundt en fjerdedel av potten på 450 millioner kroner som Forskningsrådet har øremerket unge forskere. Tirsdag ble de 15 forskerne feiret.

Published July 2, 2013 12:05 PM

Danish company Haldor Topsøe A/S and the University of Oslo have received funding from the seventh framework programme of the European Union.

Publisert 29. jan. 2013 09:37

Om fem til sju år er solcellene blitt mye billigere – og bare en tjuendedel så tjukke som dagens solceller. Trikset er å lure  sollyset med  mikrokuler.

Publisert 31. okt. 2012 10:01

Legemiddelanalyse ved Farmasøytisk Institutt +analytisk kjemi ved Kjemisk Institutt = Bioanalytics@UiO

Publisert 28. juni 2012 13:48

Den 27.juni tok nærings- og handelsminister Trond Giske turen til Blindern for å lansere regjeringens strategi for nanoteknologi.