Ofte stilte spørsmål

Vi har samlet noen nyttige lenker, og noen ofte stilte spørsmål og svar om studiene på denne nettsiden.

Husk semesterets viktigste frist!

1. september/1. februar er en viktig frist for alle:

I tillegg er dette frist for å søke om tilpasninger i studieløpet:

For programstudenter

Melde opp til emner og bekrefte utdanningsplan

Som programstudent blir du forhåndspåmeldt til undervisning og vurdering i alle obligatoriske emner. Da er du sikret en kollisjonsfri timeplan, og du er alltid sammen med resten av kullet ditt. Du må selv melde deg til valgfrie emner, og du må bekrefte utdanningsplanen din hvert semester i StudentWeb.

Du kan selv gjøre endringer i utdanningsplanen din, men du må søke hvis du trenger ekstra tid, eller ønsker å studere deltid. Da kan det være lurt å ta en prat med en veileder for å legge opp et fornuftig løp.

Obligatorisk oppmøte

Mange emner har obligatorisk oppmøte på første forelesning. På emnesidene er det opplyst om et emne har obligatorisk oppmøte eller ikke.

Fritak fra obligatorisk oppmøte:

  • Fritak fra obligatorisk oppmøte gis kun etter skriftlig søknad til studieadministrasjonen. Gyldige grunner kan for eksempel være sykdom eller kolliderende undervisning.
  • Søknad/legerklæring sendes til studieinfo@kjemi.uio.no.
  • Dersom du ikke kan møte på første forelesning av andre grunner,  kan du ettermelde deg til emnet i StudentWeb.

Generelt om oppmøte på første forelesning:
Det er veldig viktig å møte opp på den første forelesningen i et emne, fordi det er bare der det blir gitt viktig informasjon om undervisning og eksamen i emnet. Hvis du ikke møter er du selv ansvarlig for å skaffe deg den informasjonen som ble gitt på forelesningen.

NB! Noen emner har flere søkere enn det er plasser. Ønsker du ikke å benytte deg av plassen er det viktig at du trekker undervisningsmeldingen din i StudentWeb.

Programstudenter som ikke møter på første forelesning mister plassen på emnet, og de må etteranmelde seg i StudentWeb.

Enkeltemnestudenter må møte opp på første forelesning selv om de ikke er meldt til emnet, og så vente til sen oppmelding starter med å melde seg til emnet.

Obligatoriske HMS-emner

Det er fem obligatoriske HMS-emner for programmene ved Kjemisk institutt: HMS0501, HMS0502, HMS0503, HMS0505 og HMS0507. Alle HMS-emnene med unntak av HMS0507 Brannsikkerhet tas som e-læring (digitalt selvstudium) med en avsluttende flervalgstest som må bestås. Det er obligatorisk undervisning i HMS0507 - Brannsikkerhet. Tidspunkt som gjelder deg finner du i Mine studier.

Alle emnene må være bestått før første ordinære eksamen i høstsemesteret. Hvis du skal ta kjemi-emner med obligatorisk laboratoriekurs må HMS0503 – Laboratoriesikkerhet og HMS0505 – El-sikkerhet være bestått før første laboratoriedag.

Timeplan

Du finner den personlig timeplanen din på Mine studier. Her finner du også beskjeder om emner og studieprogrammet ditt.

Bytte øvingsgruppe

For kjemiemner kan du bytte øvingsgruppe i Studentweb frem til 1.september/1. februar hvert år, forutsatt at det er ledig plass på gruppen du vil bytte til.

De forskjellige instituttene på MN kan ha forskjellige rutiner for bytte av gruppe. Dersom du ønsker å bytte gruppe i et emne som ikke er administrert av Kjemisk institutt må du kontakte det instituttet som har ansvar for emnet. Informasjon om hvilket institutt som har ansvar for et emne står nederst på emnesiden.

Levere obliger

Alle obligatoriske oppgaver i et emne må være bestått før du kan gå opp til eksamen i emnet. Du må være meldt til både undervisning og eksamen i et emne for å få tilgang til Canvas-rom og Devilry (for IN-KJM1900 og MAT-INF1105)

Brukernavn og passord

Brukernavnet blir sendt på tekstmelding. Informasjon om hvordan du setter passord, får tilsendt brukernavn på nytt, etc. finner du her.

Eller gå rett til Passordtjenesten.

Tofaktorautentisering på UiO

Det kreves tofaktorautentisering for flere e-post og kalenderprogrammer. Du finner informasjon og veiledning her: https://www.uio.no/tjenester/it/brukernavn-passord/2fa/

Studentkort

Nye studenter som oppfyller kravene for å få studiekort kan stikke innom SiO Kortsenter på Blindern for fotografering og utstedelse av studiekortet.

Bruke Studentweb

Som student foretar du alle registreringer til undervisning og melder deg opp til eksamen via Studentweb. Under finner du informasjon og veiledninger om bruk av Studentweb for å administrere dine studier.

Programstudenter blir meldt til undervisning i alle obligatoriske emner i utdanningsplanen gjennom hele studiet. Valgfrie emner må du melde deg til selv. Hvis du ikke får meldt deg til et emne, kontakt studieadministrasjonen ved instituttet så kan vi hjelpe deg. Du kan endre på undervisnings- og vurderingsmeldingene dine helt frem til 1. september/1. februar hvert år.

Betale semesteravgift

Du må betale semesteravgift hvert semester. Du oppretter faktura og finner betalingsopplysninger, dvs. kontonummer, KID-nummer og beløpet du skal betale, i Studentweb fra tidlig i desember/juni. Fristen for å betale er 1. septemer/1. februar.

Lesesalsplass og bokskap

Du kan søke om lesesalsplass og bokskap i studentområdene våre. Det er Kjemisk fagutvalg som disponerer og administrerer begge. Du finner reglementer og søknadsskjema på KFU's hjemmeside.

Bruke e-postadresse ved UiO

Du er pliktig til å få med deg informasjon som kommer via din e-postadresse tilknyttet UiO. Du må sørge for at du har tilgang til din e-postadresse ved UiO. Du finner din e-postadresse i StudentWeb hvis du klikker på ditt navn øverst til høyere og så på "Min profil". Vi bruker alltid denne kanalen hvis vi vil nå deg.

Ekstern utdanning?

Har du en utdanning fra før?

Du kan søke om få godkjent utdanningen du har fra før som en del av bachelorgraden din i kjemi eller materialvitenskap. Dette finnes det ulike nettskjema for, som du kan finne her. Dersom du har spørsmål om selve søknaden, ta kontakt med MN-studieinfo, studieinfo@mn.uio.no, eller besøk MN-studieinfo i Vilhelm Bjerknes hus.

Hvis du lurer på hvilke emner du kan få innpasset i studieprogrammet kan du få rådgivning i studieadministarsjonen på Kjemisk institutt. Ta med karakterutskrift og informasjon om eventuelle labkurs du har tatt så får du raskt veiledning om hvordan dette kan innpasses i studieløpet ditt. Henvend deg i ekspedisjonen.

Permisjon eller deltidsstudier?

Det er mulig å studere deltid inntil 50%. Du må ta minimum 30 studiepoeng pr. studieår for å beholde plassen. Ta kontakt med studieadministrasjonen hvis du er usikker på hvilke emner du skal prioritere.

Jeg har fått barn, skal avtjene verneplikt eller er langtidssyk

Du kan søke permisjon fra studiet, eller eventuelt deltidsstudier, en periode dersom du har fått barn, skal avtjene verneplikt eller er langtidssyk. Send gyldig dokumentasjon innen 1. september/1. februar og søknad til studieinfo@kjemi.uio.no, eller i posten: Pb. 1080 Blindern, 0316 Oslo.

Les mer om hvordan du kan søke om utsettelse av verneplikt eller siviltjeneste.

Nedsatt progresjon, deltidsstudier og tilpasset utdanningsplan

Hvis du ligger litt bak eller foran i studiet kan du få en tilpasset utdanningsplan og nedsatt progresjon hvis du trenger det. Det er viktig at du er registrert på riktig kull for at du skal bli meldt til riktige emner. Gi beskjed til studieinfo@kjemi.uio.no om hva du trenger, eller for å avtale tid for veiledning.

Jeg har fått varsel om lav studieprogresjon, hva betyr det?

Dersom du faller under 50% fremdrift på studiet kan du få varsel om lav studieprogresjon. Dersom dette ikke bedrer seg kan du få inndratt studieretten. Les mer om studierett her.

Tilrettelegging av studiehverdagen

Har du en funksjonsnedsettelse, særskilt behov eller sykdom som påvirker din studiehverdag? Da kan du søke om tilrettelegging av undervisningen. Du får veiledning av studieadministrasjonen på Kjemisk institutt, og vi hjelper deg med søknaden. Fristen er 1. september/1. februar.

For tilrettelegging ved eksamen må du søke MN fakultetet.

IT-relatert

Må man ha egen maskin? Er det krav til maskinvare?

Det er ingen spesielle krav til maskinvare, men det finnes en anbefaling fra USIT som man kan lese her.

Publisert 12. aug. 2018 23:34 - Sist endret 9. nov. 2023 13:46