Ferden fortsetter

"Everybody was Kung Fu Diving"

Nå har det altså nesten gått en måned siden jeg blogget sist. Jeg visste jo at mitt fravær fra tastaturet ville blitt merket, men lite ante jeg hvor stor savnet hos enkelte ville bli. Jeg har altså fått 3 hele meldinger med spørsmål om når neste blogginnlegg kommer, så det sier seg jo selv at det har vært en skrikende mangel!

Men først: i forrige blogg, så nevnte jeg at jeg bodde med to andre nordmenn. Dette skulle bare vise seg å være toppen av et norskt fjell med nordmenn langs siden og som er malt i rødt, hvitt og blått med Bjørnstjerne Bjørnson på toppen. Med andre ord: det er mange nordmenn her. Nesten nok nordmenn til at fremmedfrykten til Carl I Hagen hadde forsvunnet (Nesten!). Det viser seg at ca 50% av de nye utvekslingsstudentene er fra USA, mens ca 30% er fra Norge og ca 20% fra andre land. Så vær hilset fra Lille Norge (Store? Queensland stat er jo tross alt ca 6 ganger så stort i areal som Norge). Det er nesten slik at den "utvekslingsfølelsen" ikke er tilstede. Men den kommer raskt tilbake når du går ut døren på blokken og ser en diger pytonslange. Pluss: alle nordmennene som jeg har møtt er veldig hyggelige, noe som tross alt er viktigst.

Det blir merkelig å starte et nytt innlegg på en annen måte enn å nevne at jeg har offisielt dykket på "The Great Barrier Reef" for første gang. Herregud, for en fantastisk opplevelse! Noe av det beste med dykking er den følelsen av at dette ikke er en verden som tilhører oss mennesker, at vi er gjester i et område som vi aldri kan kalle vårt eller helt forstå. Utrolig ydmykende, på en god måte. Det å dykke bare noen få meter under havoverflaten i et krystallklart vann, for så å møte et vegg av liv, er helt enestående. Jeg var med på en "Liveaboard" forrige helg, som innebar to dager med dykking. Vi var på Wheelers Reef, et korallrev som er ca 80 km utenfor kysten til Townsville. Nå må det jo også sies, før jeg fortsetter, at "The Great Barrier Reef" er enormt- det er over 2300 km lang, det dekker et areal på ca 350 000 km² og det er den største levende enheten på jorda. Og det jeg har sett er ikke en smakebit engang, det er mer som å se på de første 10 sekundene av en film for så å si at man har sett filmen. Uansett: det lille jeg har sett er ubeskrivelig vakkert. Fascinasjonen min blir enda større når man vet at arkitektene, byggingeniørene, malerne, fliserne, rørleggerne og de som står bak alt med dette underverket er flere hundre arter av steinkoraller. Det er takket være disse skapningene at jeg får ta en dykketur og se det mest biodiverse økosystemet på planeten (mer enn regnskogen!). Og enda kulere: inn i alle korall så finner vi små mikroalger (Symbiodinium) som er med på å gi korallene denne evnen til å danne rev. Det er kanskje litt merkelig å si det, men det er faktisk denne mikroalgen (en dinoflagellat) som jeg finner mest spennende. Så det er vel lov å håpe at det venter en master oppgave hjemme på UiO om dette?

I tillegg til dykking på the GBR, så dykket vi på et vrak som heter SS Yongala, som befinner seg på ca 30 min dyp og som er blitt kalt et av verdens beste vrakdykk. (Jeg er enig!) Her er også biologien enestående: vannet rundt skipet er helt øde- men vraket i seg selv har blitt helt tatt over av alt livet: korall, anemoner, ormer, sjøslanger, haier, skater, åler og flere fiskearter enn det jeg greide å registrere. Skipet har også en litt spesiell historie: det sank nemlig i 1911 som følge av uvær. Yongala var på vei nordover, hvor det hadde blitt bestemt skipet skulle utstyres med trådløs utstyr (du vet- i tilfelle det kommer uvær, så får skip meldingen fra stasjonen på land). Siden Yongala ikke hadde utstyret når stasjonen sendte ut signalet om at det var en storm på vei, så måtte det jo ende slik det gjorde. Skipet ble ikke funnet før 1958 og ble ikke identifisert som Yongala før 1961.  

Rett utenfor Townsville så er det også en øy som heter Magnetic Island og som tar ca 25 minutter med ferge ut til. Her kan man snorkle, se koala med klamydia (ja, kjønnssykdommen), oppleve et tropisk miljø og komme seg litt unna studiet. Meg og noen andre nordmenn fra norskkolonien som heter James Cook University (pluss en amerikaner vi hadde med oss, som har rett og slett blitt kjent som hun som henger med de norske, men som ikke er norsk. Hurra for utveksling!) tok turen dit noen uker siden og overnattet på "Koala Bungalow" (et forhåpentligvis klamydia fri bungalow). På Magnetic Island er det også noen gamle bygninger fra andre verdenskrig og Australias forsøk på å bygge opp et forsvar mot et mulig japansk angrep.  

Jeg sa til meg selv at jeg skulle skrive fram til Fleetwood Mac spillelisten min var ferdig, men jeg har allerede kommet til "Little Lies" og nærmer meg da slutten på spillelisten. Sånn at det ikke er noen tvil om at jeg er på utveksling: jeg tar også noen fag ved siden av alt det andre jeg får oppleve.

Coral Reef Ecology har vist seg å være et interessant fag, med en veldig dyktig foreleser. Det er et fag som er svært annerledes enn noe annet fag jeg har hatt- noe som gir mening med tanke på at koraller er veldig annerledes dyr. Hos korall så er størrelsen (i motsetning til alder) på kolonien det avgjørende for andre demografiske rater, som reproduksjon og dødelighet. Det er 2 forelesninger i uken på en time hver og en 2 timers "practical" i uken. Practical er på en måte labarbeid. Vi skal også på feltarbeid til universitetets forskningsstasjon ut på GBR, på en øy som heter Orpheus Island. 

Statistikk er det ikke så mye å skrive om utenom at jeg anerkjenner at jeg er tar det. Foreleseren er i en annen by, så all undervisning skjer via Skype. Ikke helt min type undervisning, må jeg ærlig innrømme. 

Jeg byttet faktisk bort det siste faget mitt og tar nå Geologi istedet. Utrolig nok, så tror jeg det kan bli favorittfaget mitt. Underviseren er helt suveren og har en veldig pedagogisk formidlingsmåte. Jeg syns det er en stor verdi i å få kjennskap på andre felt innenfor realfag enn sitt eget og trives veldig godt med faget så langt. Her skal vi på feltarbeid neste helg. 

Inntrykket mitt så langt av universitetet mtp oppgaver og undervisningsmåte, så er jeg fornøyd (les: utenom statistikk via skype). Det er svært lett å komme i kontakt med forelesere og undervisere (noe jeg virkelig elsker med UiO og som jeg var nysgjerrig på hvordan var her i forhold) og det er mange innleveringer i løpet av semesteret som er med på å bedømme karakteren din i faget. Dette er både positivt og negativt. Det fine er jo at man kan vise kunnskap på flere fronter enn en eksamen på slutten av semesteret. Det som jeg merker litt er at noen oppgaver gis ut i løpet av semesteret kun fordi det virker som om det er en forventing om det, uten at det nødvendigvis har noen læringsutbytte. Undervisningslokalene her er enten eller- noen er helt nye og oppusset, andre har nok ikke sett en hammer og spiker på 30 år. 

Nå har jeg kommet til siste sang og må takke mine 5 faste lesere for følget ikveld også. I morgen skal norskkolonien og amerikaneren på tur til Wallaman Falls, ca 2 timer nord for Townsville. Det ser veldig fint ut, så dere får høre om det på neste blogginnlegg :-)

Nye oppdagelser om Australia:

Det er visst ulovlig å være i besittelse av mer enn 50kg.......poteter. Det er en lov fra 1946 som blant annet gir myndighet til "the Potato Marketing Corporation" å stoppe mennesker de tror kan bryte denne loven. 

 

Må bare legge til dette bildet jeg tok når jeg dykket på Yongala. Skilpadder er utrolig vakre!
En kul kneler jeg fant utenfor bygget mitt :-)

 

Emneord: #biologi #jamescook #townsville #utveksling
Publisert 18. aug. 2018 14:43 - Sist endret 18. aug. 2018 14:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere