Tid for Townsville

Etter noen dagers reising, så er jeg endelig framme til destinasjonen min: JCU og Townsville, Australia.

Dette skiltet er rett utenfor leilighetskomplekset mitt i Townsville. Håper det betyr at man om 500m er garantert Kenguru. 

Det første jeg tenkte når jeg ankom var at campusen hadde en litt usentral beliggenhet- over 40 minutter med buss til byen og en time ned til sjøen. Men sett med Australske briller, så er jo dette utrolig nære. Bysykkel er det ikke noe som heter, så her må jeg nok få kjøpt meg en sykkel på en eller annen måte. 

 

Turen min fra Oslo innebar to avbrekk: to dager i Singapore og to dager i Brisbane.

Jeg har ikke så mye å si om Singapore utenom at det var utrolig rent (og det er sjokkerende når du tenker at det bor over 6 millioner mennesker på et område litt under dobbelt så stort som Oslo kommune). Men det er jo egentlig ikke så rart at det var så rent som det var med tanke på at Singapore har ganske strenge regler. Det å selge tyggegummi kan fengsles med inntil to år, spytter du i offentlighet kan du få bot på 8000kr, glemmer du å trekke ned på en offentlig do så blir det fort en tusen lapp i bot og mater du duer så kan du bli 4000kr fattigere om det oppdages. Er du såpass vågal at du spiller et instrument på en slik måte at offentligheten byrdes og andre blir irritert, så vet dere vel allerede hva straffen er? Riktig! Bot på 8000kr. Jeg må være ærlig og si at en liten del av meg liker denne regelen (hint til dere musikere på tbanen i Oslo med verdens dårligste repertoire). 

En annen ting jeg reagerte litt på (med fascinasjon mer enn noe annet) var at det i heisene var skilt som informerte om konsekvensene av å urinere i offentlige heiser (private heiser gjelder tydeligvis ikke). Men så er det jo alltid sånn at det er vanskelig å vite hvem som har urinert i en heis, noe Singapore har funnet en interessant løsning på. I offentlige heiser er det et apparat som kun detekterer urin, slik at ved utløsning så vil heisene låses og en alarm sendes til politiet. Du blir da først reddet fra urin-heisen når lovens lange armer kommer og gir deg din velfortjente straff.

Det er ikke så mye natur i Singapore, så for en interessert i biologi er det litt trist. Singapore har hatt en voldsom utbygging, slik at over 95% av skogen som var tilstede er hugget og over halvparten av Singapore sine endemiske arter er nå kun å finne i naturreservater (som dekker 0.25% av arealet). Men det Singapore derimot har er en skikkelig fin botanisk hage, med en helt enestående vakker samling av orkideer:

Singapore var ikke helt byen for meg. Brisbane derimot, ble jeg veldig imponert over! Mitt første inntrykk av en Australsk by ga meg oppfatningen om at Australia er kulturelt et eller annet sted imellom England og USA (som den norsk-amerikanske hybriden jeg er, så er dette jo både ting jeg gjenkjenner fra USA som positive og negative).

 

Brisbane er delt av en elv som heter, naturlig nok, Brisbane River. Byen har investert i en park utbygging langs elvebredden, som gjorde at byen hadde veldige mange finer "oaser" å rømme til dersom storbyfølelsen ble for stor. Samtidig så har byen en gratis ferje som tar deg til forskjellige steder langs elven. Det å sitte på ferjen i seg selv var en fin opplevelse og jeg endte med å gjøre det en gang, da det gir noen flotte utsikter over byen. 

Men selv om Brisbane er en storby med over 2 millioner mennesker, så er den veldig lik Oslo i den forstand at man aldri følte at man ble overveldet. Samtidig så hadde de en cafe som het "Death Star Canteen", et sted jeg likte veldig godt, som den Star Wars fanen jeg er. Så stort pluss til Brisbane på Star Wars cafe fronten. 

Utsikten over Brisbane fra ferjen.

Flyet mitt fra Brisbane ankom Townsville kl 10 i dag tidlig, hvor James Cook har et kjempebra opplegg ved at de møter deg på flyplassen og kjører deg til der du skal bo. Jeg bor i et kompleks som heter Rotary House International og virker å være en god blanding av både australske og internasjonale studenter. Jeg bor på samme etasje med 6 andre mennesker, hvor vi deler kjøkken og bad. Jeg må være helt ærlig å si at jeg ble litt overrasket når noe av det første jeg så når jeg kom inn var et norskt flagg på en av dørene. Det viser seg at vi er 3 norske på denne etasjen, begge de to andre kommer fra NMBU på Ås. Selv om verden er utrolig stort, så er det samtidig veldig smått. Dette vises godt av nettopp denne situasjonen der nordmenn plutselig ble den dominerende nasjonaliteten på denne etasjen. Bemerkelsesverdig. 

I morgen så skal huset ha en liten introduksjon og omvisning til Rotary House, så min opplevelse så langt er at universitetet er veldig flink til å tilrettelegge for og hjelpe internasjonale studenter. 

Jeg legger ved et bilde av rommet mitt, som jeg kun kan beskrive som...spartansk. De har også en merkelig grønn farge på alle hyller og skap. Her må jeg prøve å gjøre det litt mer hjemmekoselig:

Mitt tomme og grønne rom.

 

Skolen starter på mandag med det som kalles O-Week, noe som er en slags fadderuke. Gleder meg til fortsettelsen på min australske opplevelse!

 

Dagens Australske ord:

Jeg har lært meg at det eksisterer en type redneck subkultur i Australia, hvor disse menneskene refereres til som "Bogans" og at det er en app som eksisterer der man kan sette inn visse kjennetegn for å se om man vil kunne klassifiseres om en "Bogan" eller ikke. Jeg befinner meg trygt utenfor denne kategorien.

 

Emneord: #biologi #jamescook #townsville #utveksling Av Simon Hasselø Kline
Publisert 14. juli 2018 14:17 - Sist endret 14. juli 2018 14:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere