Lidenskap for sprø ideer

Som studenter ønsket de sportsinteresserte fysikerne å tilføre sporten nye dimensjoner. Slik ble det skapt en bedrift som i dag har 15 ansatte. 

Vibeke Jahr og Ines Hafizovic har med bedriften Squarehead tatt sonarteknologien fra vannet og opp i lufta. Nå er det som opprinnelig var en studentbedrift blitt markedsledende. Foto: UiO/Ola Sæther

Hovedfagsstudentene Morgan Kjølerbakken og Vibeke Jahr ved elektronikkgruppen ved Fysisk institutt på UiO, jobbet tett sammen i 2003-2004.

Etter avsluttet hovedfag startet Morgan og Vibeke arbeidet som ledet til oppstart av Squarehead Technology AS. Høsten 2004 fikk de med seg medstudenten Ines Hafizovic.

- Vi hadde lyst til ta sonarteknologi fra vannet og opp i lufta og anvende den på en innovativ måte, forteller Hafizovic. Sonarteknologi brukes blant annet for å kartlegge havbunnen under vann og foregår ved å sende og motta ekko fra lyd.

Markedsledere

Etter hvert klarte de å kombinere prinsipper fra denne teknologien med en

avansert programvare og en egenutviklet, avansert mikrofon. Til forskjell fra vanlige mikrofoner regner denne seg fram til hva slags lyd som skal tas opp eller høres.

Nå er bedriften som studentene startet markedsledende med en avansert retningsstyrt mikrofon, som gjør det mulig å zoome lyd på samme måte som man zoomer i bilder.

Fotball og god veileder

Det hele startet med stor sportsinteresse og en god veileder, forteller Hafizovic.

– Torfinn Lindem, som var veilederen vår, hadde mange kontakter mot industrien. Han tok oss tidlig i hovedfagstiden med på konferanser der næringslivet var representert. Her møtte vi bedrifter og fikk opp øynene for gründervirksomhet.

Gründerne hadde en lidenskap for sport og så på broadcastbransjen som en god arena for anvendelsen av idéen de ønsket å forfølge. De ville utvikle en mikrofon som skulle gjøre det mulig å høre en situasjon på fotballbanen eller i skiløypa, synkronisert med TV-kame- raets bilde og på denne måten tilby en bedre seeropplevelse. Hva sa egentlig spillerne til hverandre nede på banen? Hvordan hørtes egentlig skiskytternes tunge pust ut?

Sikkerhetssektoren

Etter en periode med mye oppmerksomhet fra broadcastindustrien, viste det seg at denne bransjen likevel ikke var klar til å bruke penger på produktet deres.

Men de kreative ideene fortsatte å strømme. Mikrofonssystemet deres egnet seg også godt til avvikling av konferanser, og dette markedet levde bedriften av i flere år. I dag er markeds- fokus endret mot akustisk avbildning og sikkerhet. Sikkerhetsmarkedet består av intelligente sikkerhetstjenester, sikre byer, helse, forebyggende vedlikehold, kritisk infrastruktur i byer, bysentre, med mer. Og nå har kundene begynt å komme.

I det hele tatt egner teknologien seg godt i mange situasjoner hvor det er vanskelig for mennesker å være, sier Hafizovic.

Sprø ideer


Alle som jobber i bedriften er enten ingeniører eller har en doktorgrad. Forskning er fortsatt en stor del av virksomheten.

- For oss betyr det at vi kan være langt foran andre når det gjelder utvik- ling av nye produkter. Bedrifter som ikke investerer i forskning, har ikke mulighet for å komme på samme nivå som oss.

- Vi bruker fortsatt mye tid på å prøve ut sprø ideer, forteller Hafizovic.

- Det kommer noen usannsynlige ønsker fra markedet, mye er ren science fiction. Men det fremmer vår kreativitet. Vi tenker: Hvor mye klarer vi egentlig å få til?

Det har vært mye hardt arbeid underveis, og mange lange kvelder med forretningsplaner, økonomi og annet hun ikke er utdannet til, men Hafizovic angrer ikke på at hun satset på Squarehead.

- Denne jobben blir aldri en rutinejobb. Aldri kjedelig. Liker man en sånn livsstil, hvor det skjer noe nytt hele tiden, er dette perfekt. Den siste tiden har hun veiledet flere masterstudenter som har kommet til bedriften gjennom masterprogrammet.

- Min drøm er at vi kan bygge opp en forskningsavdeling her i Squarehead, litt sånn mini-Sintef på vårt område. Det er få som kan det vi kan i Norge. Jeg håper vi får være med på å bidra til en endring her. 

Del på e-post

Emneord: fysikk, innovasjon, sonarteknologi, sport, gründer, karriere, karriereintervju
Publisert 6. des. 2013 09:53 - Sist endret 22. aug. 2019 13:32