Stjernestøv som overrasket NASA forskerne

Visste du at hvert døgn faller det mye kosmisk materiale over Jorda, og at mye av dette er mikrometeoritter. Nå har en norsk forsker utviklet enkle metoder for å finne slike små meteoritter. 

STJERNESTØV I HOUSTON: Dr. Michael E. Zolensky (NASA), Dr. James Martinez (NASA), Jon Larsen (UiO) og Jan Kihle (IFE) på taket av NASAs Building 13ouston, med Rocket Park i bakgrunnen. Foto: Jan Braly Kihle

STJERNESTØV I HOUSTON: Dr. Michael E. Zolensky (NASA), Dr. James Martinez (NASA), Jon Larsen (UiO) og Jan Kihle (IFE) på taket av NASAs Building 13 Houston, med Rocket Park i bakgrunnen. Foto: Jan Braly Kihle

En av de som forsker på kosmisk materiale og mikrometeoritter er musiker og autodidakt geolog Jon Larsen som er tilknyttet Institutt for geofag som gjesteforsker. Larsen leder også forskningprosjektet Project Stardust.

Med enkle redskap, har Larsen samlet støv fra diverse hustak fra storbyene Oslo, Berlin og Paris. Fra disse støvsamlingene finner han de små kornene som er mikrometeoritter.

Mikrometeoritter: Slik ser de ut, kraftig forstørret. Foto: Jan Braly Kihle/Jon Larsen

De små kornene kan studeres nærmere med mikroskop, men kan kjennes viss du presser de mellom to fingre. 

Mikrometeorittene er svært små og er i størrelser på 0,1 til 0,4 millimeter, og kommer fra verdensrommet. Dette ble slått fast i en undersøkelser – gjort av verdens fremste ekspert på mikrometeoritter, professor Dr Matthew Genge som jobber ved Natural History Museum i London.

Studien ble publisert i tidsskriftet Geology, med Genge som førsteforfatter, og Larsen og to andre forskere på forfatterlisten.

Invitert av NASA til Houston

Men at en norsk forsker hadde utviklet enkle mtoder slik at alle kan finne de ettertraktede mikrometeorittene – på nærmeste hustak  –  betvilte forskere fra NASA.

De inviterte likesågodt Larsen til å komme over å vise de dette. Og for noen uker siden i februar var Larsen ved Johnson Space Center (JSC) i Houston, USA for å bevise at hans metoder fungerte.

I laboratoriet, Houston: Bildet viser Jon Larsen i NASAs Stardus Lab, der han undersøker mikrometeoritten som ble funnet tidligere på NASAs tak. Foto: Jan Braly Kihle

Utstyrt med feiekoster tok de prøver av takstøvet på JSC i Houston. Prøvene ble analysert, og samtlige prøver viste seg å inneholde stjernestøv – de aller første «urbane» mikrometeorittene funnet i USA.

Dagbladet har dekket mikrometeoritt saken og skriver i en artikkel nylig at forskerne ved NASA ble overrasket over funnet, og en uttaler sågar at dette er stort for forskningsfeltet. og at mikrometeorittene kan gi ny kunnskap om Solsystemets utvikling.

Les mer om mikrometeoritter her: 

Her er norske Jon på taket av Nasa. Med sil og magnet fra Clas Ohlson fant han stjernestøvet som overrasket amerikanerne, Dagbladet, 2.3.2017

Norsk amatørforsker overrasker Nasa. Har funnet stjernestøv på hustak i Oslo, Dagbladet, 10.12.2016

Av Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 8. mars 2017 11:37 - Sist endret 7. feb. 2023 14:09