English version of this page

Aktuelle saker - Side 9

Publisert 28. juni 2016 20:08

Senter for Jordens utvikling og dynamikk - CEED ved Institutt for geofag lanserte nylig nye websider for Ivar Giæver Geomagnetisk Laboratory. Et nasjonalt laboratorium og forskningsinfrastruktur på geomagnetisme, støttet av CEED og Norges forskningsråd. 

Publisert 24. juni 2016 13:03

Geografene på Institutt for geofag var nylig på Japan-Norway Arctic Science Week 2016 i Tokyo. Før det gikk turen til Hokkaido University i Sapporo i anledning kick-off for det SIU-finansierte japansk-norsk samarbeidet - Cryospheric field observations, monitoring and modelling - CryoJaNo.

Publisert 17. juni 2016 10:27

I 1994, erklærte FN 17 juni til Verdens dag for å bekjempe ørkenspredning og tørke, for å fremme offentlig bevissthet om problemet. The European Drought Centre markerer dagen ved å publisere online et foredrag av Henny A.J. Van Lanen, EDC / Wageningen University med tittel: Large-scale drought: a pan-European view of the hazard, impacts and adaptation

Publisert 31. mai 2016 09:12

Fagmiljøet for CO2 håndtering ved Institutt for geofag ledet av Per Aagaard og Alvar Braathen, kan nå glede seg over å bli partner i et nytt FME. Det nye senteret er et samarbeid bl.a med UiOs Nordisk institutt for sjørett m.fl. og Sintef Energi er vertsinstitusjon.

Publisert 4. mai 2016 13:34

Institutt for geofag deltar i SUCCESS, et forskningssenter for miljøvennlig energi som forsker på CO2-lagring. Senteret går i 2016 inn i de to siste årene av programperioden. Årsrapporten for 2015 er nå tilgjengelig på nett.

Publisert 1. apr. 2016 11:20

Alle som ferdes i norsk natur vet at de ofte kan støte på myrlendt terreng. Inntil nå har det vært stor usikkerhet om hvor stort areal denne landskapstypen utgjør, men en kartlegging i 2015 (NIBIO) viser at det er et betydelig areal. LATICE forskere m.fl. har en kronikk i Nationen om utbredelse og betydningen myra har som ressurs feks som karbonlager.

Publisert 16. feb. 2016 15:50

Antropocen er en foreslått geologisk epoke etter holocen som vi har nå. Står mennesket bak så store endringer på jorda at vi fortjener vår egen geologiske epoke? Titan.uio.no har intervjuet Henrik Svensen om bakgrunn for diskusjonen.

Publisert 2. feb. 2016 11:38

Gigantbreen Austfonna på Svalbard vert tjukkare og tjukkare på midten, og tynnere på kantane. Forskarane trur smeltevatn som fylgjer med eit varmare klima smører breen i botnen slik at den sklir ut.

Publisert 18. des. 2015 10:34

Forsker Sebastian Westermann ved Institutt for geofag kan glede seg over å ha fått midler i KLIMAFORSK programmet fra NFR til et prosjekt som tar mål å forbedre representasjon av permafrost i jordsystemmodeller. Forskerne ønsker å kople permafrost prosesser som blir studert i felt i mer globale modeller - her den norske NorESM modellen.

Publisert 16. des. 2015 10:39

I forrige uke ble FNs klimatoppmøte i Paris avsluttet, og en avtale om CO2 reduksjon ble fattet. I kjølvannet av klimatoppmøtet har MNs nyhetsportal titan.uio.no intervjuet klimaforskere fra geo, ibv og kjemi om hva de mener om utfallet?, hva betydning vil det ha for deres forskning?, og utfordringer fremover? Les disse i artikkelen: Paris-avtalen: En seier for klimaforskningen

Publisert 7. des. 2015 15:48

Institutt for geofag får støtte til tre prosjekter fra Fri prosjektstøtte / FRINATEK fra Forskningsrådet. Dette ble klart fredag 4. desember og innebærer støtte til to forskerprosjekter, samt støtte til et prosjekt i kategorien "Unge forskertalenter" til Mathew Domeier fra CEED - Senter for Jordens utvikling og dynamikk.

Publisert 3. des. 2015 13:52

Stipendiat Luc Girod fra Institutt for geofag fikk nylig prisen for beste paper på årets SMPR konferanse innen geomatikk, miljøovervåkning og satelittdata. Konferansen ble avholdt på University of Tehran, Iran i november. 

Publisert 20. nov. 2015 14:11

Utstyrt med tung klimakompetanse og nyervervet kunnskap om regional klimamodellering håper professor Frode Stordal og kolleger fra Naturhistorisk museum å bidra til at nedhuggingen av regnskogen stanser. Det haster, mener Stordal.

Publisert 5. nov. 2015 11:09

Norges Forskningsråd har finansiert syv nye nasjonale forskerskoler innen frie temaer for perioden 2016-2023. En av de nye er forskerskolen Norwegian Research School for Dynamics and Evolution of Earth and Planets, der Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED), Universitetet i Oslo er vertsinstitusjon.

Publisert 28. okt. 2015 16:02

Studentforeningen ved Institutt for geofag - GÆA NORVEGICA - ble stiftet i 1935, og kunne nå i oktober 2015 invitere til jubileumsfeiring. GÆA er blitt 80 år gammel, og er en av UiOs eldste studentforeninger.

Publisert 9. okt. 2015 12:20

Svalbards fjell er eldre enn vi før har trodd. På forskningstokt for å ta prøver på Spitsbergens tinder fant forskerne fjell som var eldgammelt og lite utsatt for erosjon. Studie fra UNIS, Institutt for geofag m.fl. Se flotte bilder fra Svalbards fjellverden​!