Biologiolympiaden

Foto: Terie Heiestad/UiO

Treningsuken 2021

Gruppebilde i sofa

Treningsuken er nå gjennomført og vi kan meddele at «landslaget i biologi» er klare for den internasjonale finalen i sommer! Treningsprogrammet har bestått av lab-arbeid, felttur til Sandspollen i Oslofjorden og undervisning i Botanisk hage. Her er de fire finalistene sammen med prosjektkoordinator Synne Bjørnestad. Vi heier på dere!

- Alma Mei Hagen (Nydalen vgs.)

- Amalie Eiken Dahle (Amalie Skram vgs.)

- Anna Stylianou Lerpold (Jessheim vgs.)

- Savanna Nylund (Bergen katedralskole)

Foto: Elina Melteig

(Bildet: bakre rad fra venstre mot høyre: Savanna, Amalie; fremre rad fra venstre mot høyre: Alma, Synne, Anna)

Vinnerne av den Norske biologiolympiaden 2021

Før påskeferien gjennomførte vi for første gang finaleuken i den Norske biologiolympiaden digitalt. Finalistene gjorde alle en fantastisk innsats og holdt motivasjonen oppe igjennom hele uken til tross for tett program og alt digitalt over Zoom!

Det har vært en sann glede å ha norges flinkeste biologielever med på finaleuken og vi håper at alle er fornøyd med egen innsats. 

Vi ønsker å gratulere vinnerne av den Norske biologiolympiaden 2021:

1. plass: Savanna Nylund (Bergen katedralskole)
2. plass: Simen Mannsåker (Vardafjell vgs.)
Delt 3. plass: Amalie Eiken Dahle (Amalie Skram vgs.)
Delt 3. plass: Alma Mei Hagen (Nydalen vgs.)

De fire vinnerne vil få mulighet til å representere Norge i den Internasjonale biologiolympiaden som avholdes digitalt fra Lisboa, Portugal i sommer. 

Det var høyt faglig nivå på årets elever og vi ønsker å gratulere alle finalistene med en fantastisk innsats i årets finalerunde.

Finalistene i den Norske biologiolympiaden 2021

Skjermbilde av finalistene på zoom.

Finalister i Biologiolympiaden 2021

Andre runden av Biologiolympiaden er over og 81 av elevene som kvalifiserte seg til runde 2 har deltatt. Gjennomsnittet lå på 13.87 poeng av 25. I år vil elever som fikk 15 poeng eller høyere være kvalifisert til den norske finalen som avholdes 22. – 26. mars 2021 (uke 12). Vi er fremdeles i planleggingsfasen og det er ikke bestemt enda om finaleuken blir digital eller med fysisk oppmøte. Informasjon om dette vil komme snarest. Den norske finaleuken avsluttes med en siste uttakningsprøve (norsk finale) der de fire beste deltakerne vil gå videre til den internasjonale finalen. 

Vi takker alle lærere og elever for god gjennomføring av andre runde og gratulerer de 16 elevene som er videre til runde 2 (se tabellen nedenfor).

Vi har mottatt mange gode besvarelser og synes det er kjempe gøy a se hvor mange flinke biologielever det er der ute. 

Lykke til!
 

Følgende elever er videre til den norske finalen (sortert etter navn på skole):

Skole: Navn:
Amalie Skram vgs. Amalie Eiken Dahle
Amalie Skram vgs. Sunniva Bachmann Haavik
Bergen katedralskole Savanna Nylund
Byåsen vgs.  Kristine Lindefjeld Berg 
Elvebakken vgs.  Ingrid Krogstad Sannes 
Elvebakken vgs.  Marlene Aabakken 
Greåker vgs.  Emma-Marie Kirkeng
Jessheim vgs.  Anna Stylianou Lerpold
Kristen vgs. Trøndelag Helene Sørløkken 
Langhaugen vgs.  Ingrid Woods 
Langhaugen vgs.  Jens Jorde Nordskar
Nadderud vgs.  Sasha Elizabeth Landell-Mills
Nydalen vgs.  Alma Mei Hagen
Oslo katedralskole Andrea Hallsjø Stavsetra
Trondheim katedralskole Erika Molberg
Vardafjell vgs.  Simen Mannsåker
Vardafjell vgs.  Shahd Harmoush

 

Oppdatering fra Japan

Heidi Berg

Den internasjonale finalen i Nagasaki ble kansellert, men teamet fra Japan valgte å ha en uoffisiell digital konkurranse. Dette inkluderte et internasjonalt gruppeprosjekt som vinnerne av den norske biologiolympiaden fikk tilbud om å delta i.  Heidi Berg takket ja til utfordringen, og har denne høsten samarbeidet med andre deltakere fra Saudi Arabia, Kirgisistan og Nepal på et gruppeprosjekt om evolusjon. Vi har nå fått vite at hennes gruppe ble tildelt «Award of Excellence» for sitt prosjekt, og har med det blitt kåret til gruppen med best presentasjon av sitt emne. Vi gratulerer Heidi med fantastisk innsats!

Informasjon om runde 2

Kjære følgere!

Nå har vi endelig entret 2021 og vi kan meddele at vi er godt i gang med å ferdigstille oppgavene for runde 2. Nærmere informasjon om denne runden vil komme i løpet av de to neste ukene.

Jeg vil minne dere på at runde 2 skal gjennomføres onsdag 27. januar for alle skoler, om ikke annet er planlagt med prosjektkoordinator Synne Arstad Bjørnestad.

Dersom du har noen spørsmål send gjerne en email på s.a.bjornestad@ibv.uio.no eller besøk oss på vår facebook side https://www.facebook.com/BiologiOL. 

Ha en riktig god start på det nye året.

Informasjon om runde 1

Runde 1 er nå over og resultatene er sendt ut til alle våre kontaktpersoner. Dersom du som kontaktperson ikke har mottatt en email om resultatene fra runde 1 og informasjon om runde 2, ber vi deg ta kontakt.

I år var det 977 elever fra 70 forskjellige skoler som deltok. Gjenomsnittet lå på 13/30 riktige svar og alle elever med 20 poeng eller høyere har gått videre til runde 2.

Takk til alle lærere og elever for god gjennomføring av første runde, og gratulerer til de 94 elevene som er videre i Biologiolympiaden.

Runde 2 vil avholdes onsdag 27. januar, vare i 90 minutter og basere seg på bio 1 og 2 pensum. De fleste av oppgavene vil være flervalgsoppgaver, men det vil også være noen kortsvarsoppgaver. Noen av spørsmålene vil også basere seg på tidligere oppgaver fra den internasjonale biologiolympiaden. 

Lykke til med runde 2!

Kjære følgere

Nå har informasjon om runde 1 blitt sendt ut til alle kontaktpersonene på våre registrerte videregående skoler. Dersom du som kontaktperson ikke har mottatt informasjon ber vi deg ta kontakt på s.a.bjornestad@ibv.uio.no. Er du elev og ønsker å bli med på konkurransen ta kontakt med skolens administrasjon eller biologilærer. Dersom de ikke har hørt om konkurransen, send en email til samme epostadresse som nevn ovenfor. 


Minner om at dere kan følge oss på vår Facebook-side.


Vi ønsker alle lykke til med årets Biologiolympiade! 
 

Informasjon om påmelding

For elever:

For at du kan delta i Biologiolympiaden må skolen din ha en kontaktperson. Kontakt biologilæreren din og hør hvem som er kontaktperson på din skole.

For lærere: 

Skoler som ønsker å delta i Biologiolympiaden må sende navn på skole og kontaktperson til Biologiolympiadekomiteen ved Synne Arstad Bjørnestad. Oppgaver og mer informasjon om konkurransen sendes ut elektronisk til alle våre kontaktpersoner.

 

Generell informasjon

Biologiolympiaden er en kunnskapskonkurranse for elever med biologi som programfag ved videregående skoler i Norge. Vi ønsker å skape interesse for biologifaget og vise mulighetene som finnes i dette fagfeltet. Vi inviterer herved alle videregående skoler i Norge til å delta.

Biologiolympiaden skjer over tre runder:

  • Runde 1: Standardiserte flervalgsoppgaver som gjennomføres i skolen i løpet av høstsemesteret. Pensum består av Biologi1.
  • Runde 2: Flervalgsoppgaver og kortsvarsoppgaver som gjennomføres i skolen. Pensum består av Biologi1 og Biologi2, noen oppgaver hentet fra den internasjonale finalen.
  • Finaleuke: De beste elevene fra runde 2 blir invitert til å delta i en intensiv finaleuke ved Universitetet i Oslo. Uken avsluttes med en finale. Vinnerne får tilbud om å delta i den internasjonale olympiaden i biologi senere samme år.
Biologiolympiaden blir arrangert av Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Oslo.

Vinnere av Norsk Biologiolympiade 2020

Helsedirektoratet har vedtatt at alle utdanningsinstitusjoner stenges og dette betyr naturligvis at finaleuken i Biologiolympiaden kanselleres. Under omstendighetene har vi besluttet å bruke resultatene fra runde 2 for å avgjøre hvem som er de fire vinnerne av den Norske Biologiolympiaden 2020:

1. plass: Heidi Berg (Sandnes vgs)
2. plass: Tore Bjerkestrand Braathen (Øvrebyen vgs)
3. plass: Siri Anshushaug Bouma (Gauldal vgs)
4. plass: Ingebjørg Neraas (Brønnøysund vgs)

De fire vinnerne skal representere Norge i den internasjonale biologiolympiaden i Nagasaki, Japan, i juli dersom denne avholdes som normalt. Vi vil selvfølgelig følge norske myndigheters råd om reise. Vi ønsker også å gratulere de andre finalistene med en fantastisk innsats i årets olympiade.

Olympiadene 2020/21

Biologiolympiaden skoleåret 2020/2021

  • Skolerunde 1: En fritt valgt dag i løpet av ukene 40-42, 28. september-16. oktober 2020
  • Skolerunde 2: 27. januar 2021. Tid: 90 min
  • Norsk finale Biologiolympiaden: Uke 12, 22.-26. mars 2021
  • Treningsleir for vinnere: Uke 28, 13.-16. juli 2021
  • Internasjonal biologiolympiade: Uke 28/29, 18.-25. juli 2021, Lisboa, Portugal.  

Internasjonale Biologiolympiader