English version of this page

Om arbeidet med masteroppgaven

Her finner du hjelp til alt som har med selve masteroppgaven å gjøre, ressurser, veilederforholdet og forventninger.

Tilgjengelig ressurser og hjelp

Du finner hjelp til å søke, skrive, levere, kildehenvise, klausulere og mye annet på Universitetsbibliotekets samleside for masterstudenter.

Hvordan finne masteroppgave

I september/oktober hvert år presenterer instituttets forskningsgrupper ledige masteroppgaver. Her finner du alle ledige masteroppgaver

Kort eller lang oppgave?

De ulike programmene kan tilby både kort og lang oppgave, eller kun én av disse. Finn ut hva som gjelder ditt program under "Oppbygging og gjennomføring". 

Om lang masteroppgave (60 sp)

Arbeidet med en lang masteroppgave fordeles over to eller tre semestre, men bør igangsettes i løpet av andre semester. Instituttet har to faste frister i året for lange masteroppgaver. Den teoretiske delen av masterstudiet er på 60 studiepoeng. Du velger selv om du velger en forhåndsdefinert oppgave, eller om du vil lage en egen oppgave i samarbeid med veileder. Omfanget av en lang oppgave er normalt 100 (+/- 20) sider. 

1. juni: Frist for å levere essay

I løpet av andre semester skal du skrive et essay som skal være til hjelp for å komme i gang med oppgaven og kan lages som en del av masteroppgaven. Denne vurderes av veileder til bestått/ikke bestått.

Veilederen din hjelper deg med å finne tema for essayet. Det kan være relatert til masteroppgaven og er gjerne en drøfting av problemstillinger fra minst to ulike vitenskapelige artikler/bøker og en egen vurdering. Essayet skal ha et omfang på minst 10 og mest 15 sider.

Studentene kan levere inn en første versjon for så å få tilbakemelding på denne. Innleveringsfrist for endelig versjon er innen utgangen av semesteret etter opptak til mastergradsstudiet. Studieadministrasjonen må ha tilbakemelding fra veileder på sensuren av essayet. Essayet må være bestått senest i starten av det andre semesteret man skriver masteroppgaven.

Om kort masteroppgave (30 sp)

En kort masteroppgave utføres i siste semester av masterstudiet, etter at alle teoretiske emner er bestått. Arbeidet med masteroppgaven skal gjennomføres i løpet av 17 uker. Oppgaven har en endelig start- og sluttdato. Du kan ikke velge kort oppgave dersom du er deltidsstudent eller av ulike årsaker ikke kan følge full studieprogresjon det aktuelle semesteret. Omfanget av en kort oppgave er normalt 70 (+/- 20) sider.

Dersom du ikke leverer oppgaven innen fristen, vurderes den til stryk. Ved særskilte behov for andre utleveringstidspunkt for oppgaven, kan student og veileder søke om dette til programrådet.

Innleveringsfrister og utsettelse

Det er ulike frister for kort og lang oppgave. Hvis en oppgave ikke blir levert innen fristens utløp, og det ikke foreligger søknad om forlenget frist, vurderes oppgaven til stryk. Les mer om innleveringsfrister ved Insitutt for informatikk

Samarbeide på masteroppgaven? 

For både lang og kort masteroppgave kan man samarbeide om et prosjekt, selv om man ikke skriver selve masteroppgaven sammen. Dersom man ønsker å samskrive, så kan det kun gjøres av to studenter på samme program. 

Samarbeide med en ekstern bedrift eller prosjekt?

Det er mulig å knytte oppgaven til en ekstern bedrifter eller prosjekt som du har kontakt med. Hvis du velger å gå for dette, vil du gjerne ha en ekstern veileder fra bedriften eller prosjektet. Den eksterne veilederen din må ha utdanning på minst masternivå. I tillegg må du ha intern veileder fra IFI som kan godkjenne studieplanen og tema for masteroppgaven. Det er den interne veilederen som er ansvarlig for at masteroppgaven blir gjennomført på en faglig forsvarlig måte.

Om veilederforholdet og ansvar

Under arbeidet med en lang mastergradsoppgave vil du normalt kunne forvente å få ca 60 timer med veiledning (1 time per uke i 20 uker i 3 semestre). Med kort oppgave vil du normalt kunne forvente å få to timers veiledning per uke.

Det er primært veileders ansvar å sikre at det er mulig å gjennomføre masteroppgaven på normert tid. I tilfellene der det er vanskelig å vurdere det totale omfanget i forkant, må arbeidet legges opp på en slik måte at det er sikret at det fremkommer delresultater som eventuelt kan kompletteres og forbedres dersom tiden tillater det. Dersom det oppstår uklarheter rundt omfanget av en oppgave, kan saken bringes inn for programrådet.

Det er både veilederens og studentens ansvar at studieplanen følges, både når det gjelder innhold og fremdrift. Student og veileder må gjøre seg kjent med gjeldende regler og retningslinjer for veiledning, implementering, copyright og andre forhold knyttet til masterprogrammet.

Bruk av personvernopplysninger i masteroppgaven

Les UiOs grunnprinsipper for behandling av personopplysninger som ledd i forskning.

Vil du skrive oppgaven din i Overleaf?

Vil du skrive i Latex og trenger litt hjelp for å komme igang, kan du følge denne guiden for Overleaf.

Publisert 14. des. 2010 10:24 - Sist endret 21. feb. 2024 09:44