Boktips til jul

Ja, det begynner det å bli jul her i Hamburg også. Fredag forrige uke kom julegrana til kjemisk instituttfakultet. Jeg vil hevde den er hakket større enn tilsvarende hjemme i Oslo.

 

Ja, nå er det så jul at det til og med har begynt å snø her også, ganske uvanlig for Hamburg. I helgen var jeg hos min kjære tilbake i Westfalen og dro på julemarked og spillkveld. Julemarked i Tyskland er gjerne litt tivoli. Her kan man drikke glühwein, glühpunsj, eggelikør eller hva man måtte ønske for deretter å ta en tur med pariserhjulet. Det er julemarkeder i både by og bygd, slik at man skal gjøre godt for å unngå det. I en fjøsaktig bod i en av småbyene så vi både esel, pony, ku og sau. De gjør seg flid med jula, det skal de ha.

Bibliotekspesial:

Forleden dag beveget jeg meg ut av fysikalsk og kvante-seksjonen av kjemibiblioteket for å utforske resten av biblioteket og kom over seksjonen "Eksplosiver, sprøytemidler og stridsmidler". Selvfølgelig måtte jeg sjekke utvalget:

Seksjonen viste seg å inneholde et omfattende utvalg bøker om stridsmidler fra 1930-tallet som beskriver syntese, bruksområder og vern mot stort sett alle giftgasser man kan tenke seg. "Die chemische Waffe" fra '33 hadde for eksempel et meget utførlig kapittel om fosgen. Boka "Gaswaffe und Gasabwehr" av generalmajor Fr. von Tempelhoff fra '38 var dessverre (?) stort sett uleselig pga. helt forferdelig font.

Men illustrasjonene var fine. Forordet i boken greide jeg heldigvis å tyde og lyder omtrent slik: "Hvis vi vil unngå en ubehagelig overraskelse, må den "kjemiske krigen" tilhøre våre forberedelser til fremtiden." En erfaring etter første verdenskrig, kan jeg tenke meg. Av andre ting kunne man i seksjonen tekniske og industrielle prosesser finne bøker fra 1950-tallet som beskrev oppbygningen av datidens kjerneraktorer. Mye heftig lesestoff her.

Emneord: kjemi, Universität Hamburg, Hamburg, Jul, Tyskland Av Anders Kokkvoll Engdahl
Publisert 5. des. 2012 19:26 - Sist endret 1. okt. 2015 11:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere