Money Money Money

Let's talk about cash.

Det er noe jeg i blant tenker på, nemlig den finansielle situasjonen til en utvekslingsstudent. Hver gang jeg betaler månedsleie (koster ca. halvparten av hva jeg betalte i Oslo) eller er på butikken blir jeg påminnet hvor billig det er å leve her, eller hvor dyrt Norge er i forhold. I tillegg får vi som er utvekslingsstudenter i EU/EØS-land Erasmus-stipend på rundt 2200 kr måneden + gjerne et lite tilleggsstipend fra lånekassen for reisekostnader. Det er jo koselig å leve over fattigdomsgrensa selv om man er heltidsstudent, men sånn er det jo ikke for alle utvekslingsstudenter. Reiser man utenfor EU mister man Erasmus-stipendet, men vanskeligst er det vel for de som reiser inn til Norge fra utlandet.

En venn av meg her i Hamburg var utvekslingsstudent på kjemisk institutt i Oslo i høst. Han fikk like mye Erasmus-stipend som meg, men ikke noe av den tyske lånekassa. Ideelt sett burde jo han motta like mye som jeg får når jeg studerer i Norge, og jeg burde få det den jevne tyske studenten får i Tyskland (som jo egentlig er ingenting).

Nå rapporterer Universitas denne uka at fire av ti norske studenter lever under fattigdomsgrensa, så da kan man jo også lure på om det egentlig er verdt det (i kroner og øre) å returnere til landet. Imens koser jeg meg med å betale under to tusen i månedsleie, mitt i sentrum i en europeisk storby.

Emneord: Hamburg, kjemi, penger, Universität Hamburg Av Anders Kokkvoll Engdahl
Publisert 16. jan. 2013 18:28 - Sist endret 1. okt. 2015 10:59

Lucky you

 Canada har sånn ca norske priser, og NSB er billig i forhold til ViaRail, ikke er det noe ekstra språkstipend ute og går heller, annet enn litt reisestipend fra lånekassa da. 
Hvis man skaffer seg studievisum fra London kan man jobbe på skoleområdet, jeg tenkte ikke over at det kunne være andre jobber enn gruppelærer, men med spisesteder, treningssenter og diverse administrative kontorer på campus så er det vist mange steder man kan få seg jobb hvis man ønsker det. Leien er billigere enn i Oslo, men er visstnok høyere i Toronto og Montreal og noen av husene er fryktelit gamle og har latterlige strøm+internett faktureringer i måneden. 
Det som er ganske irriterende her i Canada er at du kan ikke gå inn i butikken med 20$ i hånda og plukke det du trenger ved å bare se på prisene, 1. de er nesten alltid i lbs og ikke kg og 2. du må legge til 13% skatt, alltid morsomt med "50% salg" også måtte legge til 13% etterpå. 

Hosteller er heldigvis billige da, med ca 35$ natten og du kan få bussbilleter til 7$ hvis man er tidlig ute/reiser til ubeleielig tid. 

Skrevet av: Live Karine Næss Killingland

anonym@webid.uio.no - 2. apr. 2013 03:32

Lucky me, ja

Ja, det er et veldig urettferdig økonomisk regime for utvekslingsstudenter. Som nevnt ovenfor kan mange av oss som utveksler til europeiske land nærmest velte oss i stipendpenger i forhold til de som drar litt lenger (hvordan er det rettferdig liksom). Nå er ikke Hamburg egentlig en spesielt billig by, hverken i Tyskland eller ellers i verden. Leien her er høy for studentene og det er svært stor mangel på studentboliger, men i forhold til Oslo er det en annen verden. En trist sak er at nå er Erasmus-fondet brukt opp, og siden mange av EU-landene er i krise, er det ingen som vil finansiere det. Synd, for Erasmus-stipendet er sikkert en stor grunn til at mange europeiske studenter har råd til å utveksle til Norge.

Jeg husker da jeg var i Canada hvor sært det var å legge 13% skatt på alt, ja. Veldig morsomt.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 3. apr. 2013 16:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere