Østvest-hvafforno?

 Jeg befinner meg nå i Tyskland. Nærmere bestemt Bielefeld i Nordrhein-Westfalen. Dvs. Øst-Westfalen. Det er ingen storby, men mer som den tyske landsbygda. Kjæresten min bor her så planen er å være her noen uker og dra videre til Hamburg en uke før semesteret starter. Tyskkurs har jeg aldri hørt om. Det kommer av seg selv. Forhåpentligvis.

"Jeg tok visst feil fly og havnet ute på landsbygda. Her er det masse vindturbiner overalt og ølet smaker skikkelig godt. Hmmm.." Faren til kjæresten min er så kul at når jeg peker på noen vindturbiner i horisonten, så tar han av fra Autobahn og kjører ned halve åkeren for å bringe meg nærmere. De lager forresten mye mindre lyd enn man skulle tro.

Og på samme skamløse måte skaffer han oss gratis rundtur på et biogassanlegg. Her blander de svinemøkk og mais (ikke menneskefôr-kvalitet) fra 300 fotballbaner og lager strøm og varme til 2000 husstander. Vet ikke helt om jeg liker det. Man skjønner forresten at man er i Tyskland når man skuer alle solcellene folk har på taket. I Bærum er det om å gjøre å ha størst børstraktor. Her er det solcellearealet på taket som avgjør hvem som er mann!

Dag 2 gikk med til å besøke Bielefeld sentrum. Sparrenbergburg passer på byen fra barbarene i Teutoburgerskogen. Festningen er fra 1200-tallet. Det som ikke ble ødelagt under 30-årskrigen ble ødelagt under andre verdenskrig, men nå driver de visst og restaurerer det slik at det kan møte nye 800 år med sentraleuropeisk nabokrangel.

Fra toppen av tårnet har man bra utsikt over byen. Tenk deg å ha en kanon her. Tyskland er generelt et flatt land.

Onsdag, altså i dag tok vi turen til Paderborn hvor universitetet i byen driver verdens største museum for informasjonsteknologi (les: datamaskiner). Og det er sannelig svært. Tre etasjer er fylt med alt fra leirtavlene til de gamle grekerne til roboter som skal ut og gå på mars. Her kunne jeg virkelig brukt en hel dag og sikkert mer til.

Det første som møter deg når du går opp trappa er en stor visualisering av Moores lov (den som sier at alt faktisk kan vokse seg inn i himmelen). Jeg tror nok kanskje Moore får seg en knekk før eller senere, men tiden vil vise.

Her har de til og med skrivebordet til Steve Jobs med noe ræl oppå. Tror kanskje de brukte det til å trakte kaffe med en gang i tiden.

De har roboter også. Denne karen skal du ikke røre, men når han kommer etter deg skulle du kanskje ønske at den ikke fikk røre deg heller.

Her er en utfordring som ymse musikkvitenskapsstudenter hadde likt. En musikalsk Turing-test. Prøv å finne ut hvem som lager best musikk av Bach og en harmoniseringsalgoritme. Mitt musikalske geni klarte selvfølgelig testen med glans.

Som sagt kunne vi tilbrakt hele dagen der uten å gå lei, men dessverre serveres ikke mat av robotservitører mens man går rundt. I byen får man heldigvis kokende ostegryter og en halvliter hveteøl for mindre enn hva en baguette koster i Oslo sentrum. Det er godt å være oljepamp i euroland.

Følg med i neste uke når jeg tar et dypdykk i Teite-burger-skogen hvor Asterix og Obelix jagde romerne på flukt en gang i tiden, og prøver å lure meg inn på kjemi-labene til byens universitet.

Emneord: Bielefeld, roboter, kjemi, informatikk, ruiner, Tyskland, Universität Hamburg Av Anders Kokkvoll Engdahl
Publisert 12. sep. 2012 23:01 - Sist endret 1. okt. 2015 10:59

Gøy!Hilsen Irene

Gøy!
Hilsen Irene

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 13. sep. 2012 13:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere