Sommerstudent i arktis

To uker som Svalbardianer har passert. Hvordan er egentlig livet som student ved Universitetssenteret på Svalbard?

Foto: Katrín Björnsdóttir

Jeg føler meg veldig privilegert som får oppleve Svalbard som student. Jeg kunne nok ikke bosatt meg her (for kaldt, for grått, for lite og for få trær (ingen)), og jeg tror heller ikke jeg hadde fått særlig mye ut av å komme hit som turist. Å være student her er en slags gylden mellomting!

I løpet av mine fem uker på Svalbard får jeg kjenne på hverdagslivet her oppe, lære masse spennende om hele øygruppa, og snart, på feltcruise, får jeg også sett hvor mye ulik natur, vegetasjon og landskap Spitsbergen- øya har å by på. Og i motsetning til turistene, trenger jeg ikke blakke meg for å ta turen. (Dog, de mange hundre som hver uke kommer hit som cruisebåt-turister har vel sikkert nok penger å rutte med.)

Uansett: under følger en slags oppsummering av alt det spennende jeg har opplevd i løpet av mine to første uker som Svalbardianer!

Tur til pyramiden

På søndag dro jeg sammen med medstudenter på tur til den forlatte russiske gruve- byen Pyramiden med et reiseselskap. På veien fikk vi grillmat til lunsj, og stoppet lenge ved den utrolig flotte Nordenskjoldbreen! Dette var virkelig et fantastisk skue! 
Tenke at hele Svalbard og hele Norge har sett slik ut! Breen var virkelig vakker og mektig der den badet seg i sollyset. Det er forresten bare noen uker siden isen på fjorden her forsvant. 
Det ble hentet opp en isbre- isklump fra sjøen som ble knust i småbiter og servert i whisky! Utrolig morsom opplevelse, selv for meg som ikke egentlig liker whisky. Ser ut som Mie likte det, da. 
Rester av det som i lang tid var et svært velfungerende russisk gruvearbeider- samfunn. Jeg har ikke så mange bilder herfra, for stedet må rett og slett oppleves. Men dette bildet er tatt da vi var inne i det gamle kulturhuset. Vi besøkte også den gamle kantinen, og stakk innom hotellet- som fremdeles tar gjester. Det er visst et yndet reisemål for alkoholtørste Svalbardinger et par ganger i året. 

Som student fikk vi halv pris på denne turen, og det setter jeg stor pris på. Opprinnelig pris er 2000! 

Gruppeprosjekt

Klassen er delt inn i fem grupper, som alle har utviklet hvert sitt prosjekt. Min gruppe skal undersøke hvordan fordelingen av Svalbards to typer av Rødsildre (bildet under) er på forskjellige steder i terrenget. Vi har brukt de to første ukene på å utvikle et studiedesign, og skal bruke feltcruiset den kommende uka til å samle inn data. Når vi kommer tilbake skal vi analysere prøver i lab, gjøre stastistiske analyser og skrive en slags artikkel basert på resultatene. Så skal vi presentere for klassen. Dette prosjektet utgjør hele karakteren i faget. 
Rødsildre (Saxifraga oppositifolia)! Foto: Alastair Rae. (Det vokser massevis av Rødsildre her oppe, men likevel har jeg visst ikke tatt et eget bilde av dem.)

 Forelesninger og felt

Vi har hatt spennende forelesninger om arktis og vegetasjonen i slike områder, og vært ute i felt. Her er vi og besøker et stort, langvarig og litt kjent forskningsfelt i Endalen like utfor Longyerbyen. 
Innimellom har vi bare vært på snarturer rett utenfor universitetet (i bakgrunnen) for å se på planter. Gøy det og!
På grunn av permafrost (at bakken er frossen året rundt et lite stykke nedi), dreneres ikke vann vekk, men blir liggende på overflaten. Så da skjer det som må skje: noen setter seg fast. Men det gikk bra da!
Lunsj i Adventdalen.
Solveig ser etter moser i et område like ved flyplassen. 
En av de ca 175 artene av karplanter som finnes på Svalbard. Klarer ikke bestemme meg i farten for om dette er lodnemyrklegg eller ullmyrklegg. Myrklegg i hvert fall. Ganske fin!
Alle studentene har holdt hvert sitt seminar om en artikkel vi fikk tildelt. Mitt foredrag handlet om hvordan reinsdyrbeiting fører til vegetasjonsendringer. Både litt relevant for masteren, og litt ikke-relevant for masteren min. Men det gikk veldig bra :)

Sankthans

Da vi feiret Sankthans sist lørdag, hadde universitetet laget sin egen heks, som ble kaster på bålet. Det er visst en dansk tradisjon? Ja? Det var uansett en veldig koselig kveld, hvor store deler av lokalsamfunnet samlet seg. 

Gruve 

Svalbard er som kjent et samfunn grunnlagt på gruvedrift. I dag er det bare én aktiv gruve på Svalbard, men restene av de forrige gruvene finnes fremdeles spredt rundt Longyaerbyen. Denne ligger rett ovenfor brakkene der jeg bor. For å bevare minnene etter gruvedriften er det forbudt å fjerne eller flytte på ting som har vært der fra 1940 eller før. Dette gjelder også gjenstander som kan være skadelige for dyr, som stålvaiere og spikere.
Mie og Peter titter på en slags gammel maskin. Ingenting hendte da vi trykket på knappene. 
Utsikt fra gruva ned til brakkene ved Nybyen. Jeg bor i nummer tre fra venstre, den burgunderrøde brakka. De har veldig god standard, og jeg trives godt!
Vi gikk forbi et dødt reinsdyr på veien opp til gruva. Vår medlånte hund var svært nysgjerrig, men fikk ikke hilse på/spise opp.

Tur til Sarkofagen 

Så lenge man har med seg rifle, er det massevis av flotte turmuligheter rundt Longyearbyen. Her er Sarkofagen, en av de mest tilgjengelige toppene. Været vekslet mellom sol, regn og snø, men slikt er bare å forvente her oppe! Vi dro hit på ettermiddagen, og brukte ca 3,5 t opp. 
Lisa, Linn, Hannah og meg på toppen. 

Sosialt 

Tirsdag hadde vi koselig pizzaparty på et kjøkken i studentbygget Sjøskrenten, hvor noen i klassen bor. Vi hadde det veldig gøy! På dette bildet er nok folk litt mindre glade fordi de ikke klarer å lage fløyte med henda.

Generelt er det svært sosialt å være student i Longyearbyen. Vi er en liten klasse på et ganske lite universitet(ssenter), og størrelsen på byen gjør skal ha litt takk den også!

I morgen (torsdag) drar vi på feltcruise. Vi skal tøffe oppover vestkysten av Spistbergen om natta, og gå i land spennende steder på dagen. Da skal vi samle data til prosjektene våre, og sammen undersøke Svalbards vegetasjon nærmere. På grunn av usikkerhet rundt isforhold kan reiseruten endre seg etterhvert, men den foreløpige planen er omtrent som følger: 

Torsdag: Isfjorden, Colesdalen
Fredag: Kongsfjorden; Midtre Lovenbreen/Ny Ålesund
Lørdag: Danskeøya i Smeerenburgfjorden/ Raudfjorden
Søndag: Reinsdyrflya
Mandag: Krossfjorden; fjordende julibukta/ Signehamna
Tirsdag: Forlandsundet; Engelskbukta. 
Onsdag: Isfjorden; Dicksonfjorden/ Bohemansflya

Jeg har kjøpt inn et lass med lefser, og gleder meg masse til tur! FOR en måte å se Svalbard på! :)

Emneord: Svalbard, biologi, biologistudent, økologi, Arctic plant ecology, Arktisk planteøkologi, planteøkologi, Unis, feltkurs, AB-326, Arktis, Longyearbyen, Universitetssenteret på Svalbard, Saxifraga oppositifolia
Publisert 6. juli 2017 00:05 - Sist endret 18. juli 2017 10:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere