Slang og campuslivet

Det er nå nesten 2 måneder siden jeg ankom Australia. Tiden har gått utrolig fort! Det er så mange inntrykk og opplevelser og det føles både som jeg kom i går og som jeg har vært her i månedsvis. For eksempel er jeg fortsatt ikke vant til trafikken her og blir like overasket hver gang en bil dukker opp på "feil side". Jeg har også lært meg et lite reportoear av slang, så det er mulig å forstå hva de innfødte sier. Noen av dem er: "thongs" (flip-flops), "barbie" (BBQ, og det første jeg lærte meg etter "thongs"), "brekkie" (frokost), "bloke" (fyr), "snags" (pølser), "bogan" (australsk "redneck"), "Brissy" (Brisbane), " 'Straya" (Australia), "mozzie" (mygg), "avro" (afternoon"), "goon" (billig vin på kartong som drikkes kun med intensjoner om å bli full), "servo" (bensinstasjon) og "sunnies" (solbriller). Alt forkortes her!

Selvom denne øya er et ferieparadis så er jeg her faktisk for å studere og ikke bare reise rundt. Så jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om universitetet, byen jeg bor i og noen kulturopplevelser så langt. Jeg bor på campus i en forstad utenfor Brisbane kalt Nathan. Nathan er en av de fem campusene ved Griffith University. Universitetet ble grunnlagt på 70-tallet, og de øvrige campusene ligger på Gold Coast (like sør for Brisbane) og i byen. Nathan campus ble designet av en arkitekt kalt Roger Kirk Johnson og bygningene har blitt designet slik at de passer inn i naturen på en lite forstyrrende måte. Campus er omringet av skog og planter. Det er et mangfoldig dyreliv på campus! Det spankulerer stadig ville kalkuner rundt og magpies roper fra trærne (magpie er en type (stor!) skjære som noen ganger stuper ned og angriper hodene til folk). Det er "Reduce speed for koalas"-skilt her, men jeg har ikke sett noen av dem enda. Vi har stadig pungrotter på taket og i trærne rundt oss mens vi griller på kvelden. Rett ved campus finner man Toohey Forest. Dette er en liten skog som vi bruker til mye av feltarbeidet i emnene som har det. Her jogger jeg om morgenen før det blir for varmt til å bevege seg og møter statig på reptiler og fugler. Går man gjennom skogen ender man opp på en av de andre campusene ved universitetet kalt Mount Gravatt. Herifra kan man gå opp til den høyeste toppen i området som har god utsikt over sentrum i Brisbane (Brisbane CBD).

Bygningene på campus er flotte og moderne!
Auditorium
Caféområde på campus
En "skog" mitt i campus


Emnene jeg tar handler alle om dyr, natur og miljø. To av dem har mye feltarbeid der vi for eksempel ser på biologisk mangfold i lokalområdet og jordprofiler i Toohey Forest. Dette er spesielt spennende (og utfordrende) fordi det fokuseres mest på Australia. Det er utrolig mange dyr og planter med rare navn her! Det er for eksempel 600 plantearter bare i Toohey Forest! Foreleserne er gode og inspirerende. I "Soils and Geomorphology" har vi en gammel professor som skal pensjoneres etter dette semesteret som har stor lidenskap for faget sitt og tørr humor. Det gjør forelesninger ekstra gøy!

Som sagt bor jeg på campus i studentboliger. De har alle fine aboriginernavn som ingen egentlig vet hvordan man uttaler. Jeg bor i Kinaba, som vi etter flere uker fant ut av vi har sagt helt feil. Det er veldig deilig å kunne gå til forelesning 10 minutter (5 om man er ekstra lat) før den begynner og å gå hjem for å lage lunch. Universitetet har også en bar som heter Unibar. På tirsdager har de ulike temafester og ellers har de eventer som billig lunch på torsdager der man kan henge med venner og spille biljard.

 

Baksiden av studentboligene
Studietid i sola omringet av planter
Unibar med andre internasjonale studenter på Easter Party (og bamser som alle stjal)


Brissy er den tredje største byen i Australia med overkant av 2 millioner innbyggere. Jeg blir fortsatt overasket over de store avstandene i dette landet. For å komme meg til den andre siden av byen med buss bruker jeg over en time, og de nærmeste byene ligger en time unna med bil. Som nordmann som er vant til å kunne gå så og si overalt er dette veldig uvant og jeg er glad jeg har Google Maps som kan fortelle meg hvor lange turene jeg planlegger egentlig er. Forrige helg dro jeg til de botaniske hagene og en topp kalt Mount Coot-tha. Herifra har man utiskt over hele byen. Helgen før gikk jeg til South Bank som er min yndlingsdel av byen. Delen ligger langs elva og har en allé av blomster, fullt av trær og selv en kunstig strand! Jeg gikk videre til Kangaroo point lookout, som er en utsiktspunkt omtrentlig 20 minutter unna. Her så jeg en nydelig solnedgang over byen.

Utsikt over CBD fra Kangaroo Point lookout
South Bank
Ser fornøyd ut over byen og drømmer om nye reisemål


Ettersom jeg har bodd her en liten stund nå begynner jeg å legge merke til flere av forskjellene mellom Australia og Norge. Noe jeg ikke er vant til hjemme er for eksempel å tenke på hvor mye vann man bruker. I Australia har mange opplevd tørkeperioder og flere av statene har vannrestriksjoner. Det er klistremerker over alt der de minner deg på å tenke på hvor mye vann du bruker. Den siste uka har vi hatt to hendelser der vanntilførselen stoppet i området. Da var det mye bråk i studentboligene ettersom det er lite kult å komme fra trening i 30 grader og oppdage at det ikke er noe vann. De som ikke hadde fylt flaskene sine på forhånd måtte velge mellom å drikke øl eller å dra de hele 15 minuttene med buss til butikken. Og når vi er inne på vann så kan jeg si at springvannet er noe av det jeg savner mest fra Norge! Vannet her både lukter og smaker svømmehall. En annen ting som er rart her er stikkontaktene. Alle støpslene har en bryter der man kan skru av og på strømmen. Hvor mange ganger har jeg ikke satt mobilen til lading eller prøvd å koke vann for å komme tilbake uten at noen ting har skjedd? En annen ting er maten. Alle kjenner selvfølgelig Vegemite (hvem vil ikke smøre gjærekstrakt på brødskiva?). Ellers spises det mye gresskar og rødbeter tilsettes alt fra hamburger til sandwicher. Man får også kengeru, emu og krokodille som burgere og pølser for eksempel. Jeg smakte på kengeru, men jeg må innrømme at det ikke falt særlig i smak (nå er ikke jeg den beste til å vurdere kjøtt ettersom jeg spiser det sjeldent).

Ellers begynner det å bli "kjøligere" her og man kan faktisk bruke dyne på natta og forøvrig også sove uten å smelte bort. (Jeg må legge til at det fremdeles er 30 grader på dagen og kanskje 20 på natta). Jeg har skaffet meg telt og er klar for camping, men været her har vært litt ustabilt i det siste. Tropiske stormer er veldig rare ved at det kan være sol, så pøsregne og være sol igjen etter en halvtime. Og når det regner her så regner det! Det er en rekke ting å ta hensyn til her når man oppholder seg i naturen, som for eksempel skogbrann, jordras og glatte fjell om det regner. Jeg har enda ikke sett noen ville slanger, men jeg har sett en rekke edderkopper, pungdyr, firfirsler og fugler.

Den kommende uken har vi mid-semester break og de fleste drar hjem på ferie eller blir på universitetet for å jobbe med innleveringer. Mens jeg skriver dette sitter jeg på flyet på vei til Melbourne i sør-Australia. Jeg skal reise her og rundt i Victoria (som er staten Melbourne ligger i) i 10 dager. Melborune er den 2. største byen i Australia. Selvom jeg skal på tur så blir det nok litt skolearbeid på meg også, men jeg har ikke noe i mot å sitte på caféer og drikke kaffe mens jeg skriver på oppgaver. En av innleveringene jeg har er å skrive om hvordan mitt fremtidlige yrke kan bidra med å forbedre bærekraften til jorda eller håndtere følgene av klimaendringer. Ettersom jeg studerer kjemi og skal fordype meg i materialer og nanoteknologi er dette en veldig passende og spennende oppgave for meg. Eventyret mitt i Victoria får bli en egen post som dere kan glede dere til!

Emneord: Brisbane, Queensland, Australia, kjemi Av Malin Solheim Olsen
Publisert 5. apr. 2016 05:46 - Sist endret 25. jan. 2019 15:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere