Oktoberfest! Og litt annet...

Og beklager får ikke lastet opp bilder. For de av dere som kjenner meg kommer det flere bilder på facebook snart.

Nå går oktoberfest (Wiesen som det kalles her mot slutten). Det begynner vel egentlig å bli på tide. I morgen er siste dagen og har det vært fest helt siden 22. september! Oktoberfest er en morsom tradisjon og det er på en måte akkurat sånn jeg trodde det skulle være, men også veldig annerledes. Tenkte å prøve å gi et inntrykk av hvordan det er. Det hele foregår på et enormt festivalområde. Der er det en «gate» der hver av de store ølmerkene, men merk kun øl fra Bayern, har et «telt». Det er telt, men det er solide vegger og gulv. Litt usikker på hvor mange telt det er men tipper mellom 10 og 14. På kvelden er det vanskelig å komme inn i disse enorme teltene og enda vanskeligere å få bor. Derfor må man være tidlig ute, spesielt fredag, lørdag og søndag. Da har jeg hørt at folk drar dit kl 7, selv om det ikke åpner får ca 9 (noe som likevel er veldig tidlig). I teltene selges det øl og mat, og når du kjøper øl kjøper du en Mass det vil si en liter øl om gangen. Folk her nede synes det er ekstremt dyrt å betale 75 kr for en liter øl. For meg fra Norge er ikke det så ille. Mitt i teltet er det et live band. Skikkelig typisk tysk band. De spiller tyske slagere og av og til noen internasjonale hits. I tillegg har de en skåle sang og da reiser folk seg, synger med og skåler med alle på bordet. Det er veldig sosialt på bordene. Siden det er så fult må man skvise seg inn og da blir det litt rart og ikke hilse på den ved siden av seg. Jeg har lært mye tysk på den måten. Jeg har vært på Wiesen noen ganger nå, men kun en gang var vi der «tidlig». Vi var der i 12 tiden på torsdag, da var det fult, men vi var kun tre personer så klarte å skvise oss inn på et bord. Først på dagen er stemningen litt roligere. Men nå og da begynte folk å heie veldig. Først skjønte jeg ikke hva det var, men så så jeg at en person (stort sett en mann) reiste seg på benken og styrtet en hel Mass! Folk heide på dem for at de skulle klare det, men om de ikke klarte det begynte de å bue. Ganske morsomt. Utover på kvelden spiller bandet flere dansbare sanger og da begynner alle og danse på benkene, og da tar det av. Bandet spiller flere internasjonale hits da og det er rett og slett bare veldig morsomt. Er på en måte som afterskix10000! Halv 12 stenger teltene og folk begynner å bevege seg mot tbanen. Heldigvis går banen i alle fall 2 timer til da så regner med at selv de tregeste klarer å komme seg hjem.
Noe som er veldig gøy og som jeg ikke viste er at Oktoberfest det er mye mer enn en fyllefest. Familier med små barn drar også på Oktoberfest. Utenfor gaten med telt er det mer som 17.mai. Der er det et kjempestort tivoli og det selges pølser, brus, is, kaker og tusen andre ting. Første søndagen er det også en parade gjennom München, med korps, hester, folk i de forskjellige drakter, folk som går på hendene, folk som kaster flagg, med mer. Vi var der å så og da syntes vi det var morsomt at i løpet av den 2-3 timers lange paraden så vi kun et tysk flagg og dette var en parade full av flagg. Jeg hørte før jeg dro at Bayern, som er den delstaten München ligger i, er snobbete og at folk her assosierer seg mer med Bayern enn Tyskland for øvrig.
Under festlighetene har de aller fleste på seg den tradisjonelle drakten, dirndl for jenter og lederhosen for gutter. Jeg har kjøpt en billig moderne variant, men finnes også veldig fine håndsydde drakter. Under oktoberfest ser du disse overalt i gatebildet i München. Folk har det på når de vander på sightsing, når de handler, når de er på museum, virkelig overalt.
 
Er ikke bare oktoberfest som har skjedd i det siste. Har også blitt ferdig med tyskkurset mitt. Meldte meg på et nytt som går i løpet av semesteret. For er litt usikker på hvor bra tysken min blir ellers.
Forrige helg var jeg i Berlin og møtte Christoffer. Det var utrolig koselig. Vi kom opp på lørdag og dro hjem igjen på mandag. Søndag kveld fikk jeg endelig sett Radiohead live, det var veldig gøy. Tirsdag neste uke drar jeg til Amsterdam og da blir jeg hos han hele 9 dager. Min første forelesning er ikke før 19. oktober så da tenkte jeg at jeg like godt kan sitte der og skrive på masteren. Gleder meg veldig til å ha god tid sammen. Vi har også planlagt å dra til Düsseldorf den helgen jeg er der. Det gleder jeg meg også veldig til.
Jeg har også kjøpt meg sykkel! Kjøpte den for 40 euro på et bruktmarked. Den er gammel, rosa og veldig søt. München er veldig flatt så er utrolig greit å sykle. Da ser an også mye mer av byen.
Annet enn det kan jeg si at jeg har det veldig fint. Har truffet veldig mange hyggelige folk og skjer masse sosialt, det liker jeg veldig godt.
Emneord: Oktoberfest, Tyskland, München, Ludwig-Maximilians-Universität München, LMU, master, modellering og dataanalyse Av Rebecca Wiborg
Publisert 7. okt. 2012 10:10 - Sist endret 1. okt. 2015 11:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere