Studiehverdag og ANSA Brasil

Jeg studerer på universitetet PUC-Rio, og nå som studiehverdagen er godt i gang tenkte jeg det var på tide med et lite innspill. PUC-Rio er et eksotisk universitet omringet av flott natur og elver. Man får nærmest en jungel-følelse der man sitter på  campus med en frisk mango juice i den ene hånden og lesestoff i den andre. Universitetet ligger omtrent 10-15 minutter gåavstand fra stranden Leblon, og har en hærskare med kiosker og restauranter (på Campus, og rett utenfor). Utenfor hovedinngangen står det 10 foodtrucks som serverer alle mulige slags matretter; fra açaí til hot-dogs og arabisk brødmat. I kantina betaler man 8 reais, som tilsvarer ca. 19 kroner for et fullt måltid bestående av salat, hovedrett, dessert og drikke er inkludert.

På toppen av fjellene Dois Irmãos, med utsikt over Zona Sul (Sørlige Sonen av Rio)

 Studiehverdagen min er veldig annerledes enn hva er jeg vant til på UiO. Hvis jeg har en 4 - timers pause og det er fint vær, kan det fort friste å tilbringe litt tid på stranden før man må tilbake til den kalde forelesningssalen, en forelesningssal som oftest er hakket kaldere enn de norske pga. den ivrige lysten til å senke temperaturen til et nivå der uforberedte utvekslingsstudenter får gåsehud. Brasilianere lever virkelig for klimaanlegg, noe jeg fort merket når de brasilianske studentene alltid kom forberedt med langbukse og gensere til forelesning, til tross for en kokende temperatur på 34º C ute.

Skolen tilbyr mange idretter som futsal, fotball, volleyball, håndball og basketball, samtlige muligheten til å delta på årlige mesterskap hvor flere studenter fra flere universiteter nærmest invaderer en by for å spille og heie. Ikke nok med det, så har arrangerer studentene på PUC universitet-fester hver uke som skjer på Campus og begynner rundt kl 19.00 og fortsetter langt ut på natta. 

Noe jeg ikke er vant med fra Norge, er å begynne kl: 07.00. Dette er et tidspunkt jeg må ha vennet meg til ettersom jeg begynner grytidlig flere ganger i uken. Nesten alle forelesningene er på portugisisk, og alle utvekslingsstudentene må ta et portugisisk-fag, hvor nivået varierer fra 1-5. I tillegg er forelesningene mindre, jeg har ikke et eneste fag i en stor forelesningssal, men heller noe som ligner på klasserom fra videregående. Professorene kan navnet på alle studentene i klassen, og er veldig greie når det gjelder å kunne skrive innleveringer og svare på eksamen på engelsk. I alle fagene mine er det fraværsrestriksjoner, dvs. det er obligatorisk å møte opp til 75% av forelesningene. En annen forskjell er at man ikke har en stor avsluttende eksamen på slutten av semesteret, men heller flere små prøver i løpet av halvåret.

Det internasjonale kontoret på PUC organiserer mange utflukter for utvekslingsstudenter, så og si hver helg. Dette kan variere fra toppturer til fjelltopper, turer i den tropiske skogen sine fossefall, ukjente nabolag, og kulturelle utflukter.

 

Utflukt til en kaffegård i Barra do Piraí (Nord i Rio) på Hotel Fazenda Arvoredo
Utflukt til en historisk kaffegård i Barra do Piraí (Nord i Rio) på Hotel Fazenda Arvoredo

 ANSA Brasil

ANSA Brasil ble opprettet dette semesteret for å gjøre Brasil et enda mer attraktivt for norske studenter å dra på utveksling til. I år er jeg den eneste utvekslingsstudenten i Rio som kommer fra UiO, som jeg synes er litt synd med tanke på hvor fantastisk mulighet det er for studenter å dra på utveksling til en så kulturell, livlig og vakker by. Det er 7 andre studenter her fra NTNU som studerer marinteknikk, så alt i alt er vi 8 norske studenter på utveksling i Rio, som gjør opp omtrent halve styret i ANSA Brasil. Noen av medlemmene i styret er blant annet leder Åsmund Heir, økonomi ansvarlig Oskar Solbrække, Johanne Vartdal som markedsansvarlig, Nicolay som næringslivansvarlig og Guttorm Udjus som er ansvarlig for arrangementer. 

 

Allerede har vi fått til en rekke arrangementer og møter. Vi oppdaterer ukentlig på facebook-siden vår om hvordan det er å være norsk student i Brasil, og har som mål at ANSA Brasil blir tatt over av fremtidige utvekslingsstudenter som kommer til Brasil.

Under karnevalet i Rio de Janeiro lagde ANSA Brasil sin egen bloco Bloco da Rua - Blocalhau , som betyr Gata’s Bacalhau Bloco (og bloco er gateband/gategrupper som nevnt i mitt forrige innlegg).  Bacalhau er utrolig populært her, om ikke mer populært enn hjemme. Forteller du en brasilianer at du er norsk kan du være sikker på at 99,9% av tiden kommer ”Bacalhau da Noruega” være det første de nevner, til tross for at de kanskje ikke har noe som helst peiling over hvor på verdenskartet Norge faktisk befinner seg. Men bacalhau, ja det elsker de, og spesielt den fra Norge som selges på alle matbutikker her. ANSA karnevalet begynte tidlig med en frokost etterfulgt av en parade på Copacabana, et dagsopplegg som kanskje kan minne litt om 17 mai.

Blocalhau under karneval i Rio 2016

 

I mars 2016 kom Kygo på besøk til Rio, og alle i ANSA styre møtte opp for å se konserten til Norges store tropical House-talent, og ikke var det mangel på poster for å vise at det var norske fans som var tilstede. Ikke bare har vi sosialisert, men vi ble og den måneden invitert på bedriftspresentasjon av DNB i Rio. Sjef i DNB Brasil, Arne-Christian Haukeland ga meget god innsikt i den nåværende økonomiske situasjonen i Brasil, i tillegg til den politiske.

 

 

Noen av medlemmene i ANSA Brasil som ble med på DNB bedriftspresentasjon

 

Vi er et aktivt styre med mål for å øke interessen for utveksling til Brasil.

 

Gjerne følg med på facebooksiden vår: https://www.facebook.com/brasilansa/?fref=ts

 

 

 

 

Publisert 17. apr. 2016 23:44 - Sist endret 25. jan. 2019 15:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere