
" [...] for hennes nyskapende arbeid med å avdekke de kjemiske og fysiske prosessene i «interstellare skyer», der stjerner og planeter dannes", Det Norske Videnskaps-Akademi.
" [...] for hennes nyskapende arbeid med å avdekke de kjemiske og fysiske prosessene i «interstellare skyer», der stjerner og planeter dannes", Det Norske Videnskaps-Akademi.
Gravitasjonsbølger åpner opp et helt nytt vindu for å utforske og forstå universet rundt oss.
Skal du på fjelltur i sommer? Forskere trenger norske turgåeres hjelp til å forstå hvordan klimaendringene påvirker den norske fjellheimen og om tregrensen kryper oppover. Last ned en app og gi dine bidrag i forskningen.
Mer enn 20 % av landområdene på den nordlige halvkule er underlagt permafrost, og vil ikke tine om sommeren. Hva skjer med klimaet, plantene og dyrene når denne permafrosten forsvinner? Håvard Kristiansen ved Institutt for geofag forsker på permafrost, og er forfatter av en Viten artikkel i Aftenposten.
Nils Charles Prieur disputerte nylig med avhandling om hvordan Månens utallige kratere kan avsløre mer om et himmellegeme vi vet overraskende lite om.
Vanlige blodprøver kan bare tas av personer med spesiell utdanning, men hvem som helst kan bruke en enklere teknikk med tørket blod. Cecilie Rosting og forskere ved Farmasøytisk institutt ved UiO gjør det mulig å bruke den gamle teknikken på nye felt.
Verdenshavene renner ned i Jordens indre. Vanntapet er enormt.
Prosjektet Dynamics Of Floating Ice (DOFI) har blitt tildelt 12,8 millioner fra PETROMAKS2-programmet hos Norges Forskningsråd.
Prosjektleder Atle Jensen og forskningsgruppen i mekanikk skal sammen med forskere fra Alaska, Paris, Svalbard og Meteorologisk institutt bruke de neste årene for å finne ut mer om bevelser i is og isfjell og utvikle metoder for å forbedre varsling for å øke sikkerheten ved aktiviteter i Arktis.
Matematisk institutt gratulerer!
Toppforsk-prosjektet heter Stochastics for time-space Risk Models (STORM). Prosjektleder professor Giulia di Nunno og forskningsgruppen i stokastisk analyse er med denne tildelingen sikret gode år fremover!
I år går Fellesløftet til ordningen Toppforsk som er en målrettet satsning for å sikre god, langsiktig finansiering av forskningsmiljøer som kan bli internasjonalt ledende på sitt felt. Fellesløftet er et spleiselag mellom universitetene og Norges forskningsråd.
Matematisk institutt gratulerer!
Farmasiprofessoren står opp kvart på fem hver morgen og lar seg begeistre av alt fra morkaker, fostre og legemidler til franske ord, svømmeregler og avdanket porselen.
Klart budskap fra UiOs seminar om bruken av helsedata: Norge har en ressurs som langt på vei er unik i verdenssammenheng, og som kan skape bedre folkehelse og verdier for milliarder av kroner hvis den utnyttes riktig. Men hvis vi ikke slutter å prate og begynner å gjøre noe konkret, risikerer vi at toget går fra oss.
Informasjon om nordmenns helse vert stadig meir attraktiv for forskarar og industrielle aktørar. Slike helsedata byr samtidig på utfordringar knytt til personvern og sikkerheit.
Selv om det er lang vei til mål, gjør forskerne små og store fremskritt hele tiden. Her er ti historier om hva de har fått til i 2017.
Hva gjør politiet når de bare finner biter av bly på et åsted der det er blitt skutt, ikke hele prosjektiler? Til nå har små blyfragmenter ikke vært til særlig nytte for den tekniske etterforskningen. Men det er i ferd med å endre seg
Forskningsrådets formidlingspris for 2017 ble 28. sept. tildelt Henrik Svensen ved Institutt for geofag og CEED. Han belønnes for lang og trofast formidling om vulkanisme og klimakatastofer og generelt innen det brede fagområdet geologi.
Norske isbreers areal har minket med 11 prosent på 30 år. Totalt 326 kvadratkilometer isbre er blitt borte, det vil si at 11 kvadratkilometer isbre har smeltet hvert år. Breene smeltet mest i nord.
Skydekket gjør det vanskelig å få oversikt over flomområdene i Texas. Men en kombinasjon av ulike satellittbilder viser utviklingen.
En solformørkelse kommer sjelden til deg, det er du som må jakte på den.
Professor Sylvia Richardson kreeres til æresdoktor ved UiO og i den forbindelse holder hun et åpent foredrag med tittelen A personal view of statistics as a tool for discovery in the health Sciences. Les mer om foredraget her.
Du ser bergarten larvikitt i bygninger i inn- og utland, den er kostbar og finnes kun i Norge. Den er mest kjent i en gråblå farge, men kan også ha andre farger. Forskerne har nå funnet ut hvordan den skifter farge ved å studere naturlige transportprosesser på nanoskalanivå.
Den 6000 km lange vulkanske fjellkjeden mellom Hawaii og den russiske Kamtsjatkahalvøya har en mystisk knekk. UiO-forskere slår nå fast at den undersjøiske knekken skyldes at flere krefter har virket sammen, og at Hawaiis varmepunkt har flyttet seg.
Trond Torsvik drømmer om å forstå til fulle hvordan jorden henger sammen. Og han har kommet lenger enn noen andre.
Ørnulf Borgan tildeles årets Sverdrup-pris i kategorien fremragende representant for statistikkfaget. Matematisk institutt gratulerer!
En datasimulering som tok et år å kjøre kan forklare solens ti millioner fingre av gass.
Universitetsstyret har vedtatt at Kongens gullmedalje 2017 for Matnat tildeles Kristina Rognlien Dahl for hennes PhD avhandling i stokastisk analyse fra 2016.
Matematisk institutt gratulerer!