Aktuelt

Aktuelt og "I media" artikler der forskere fra Seksjon for geografi og hydrologi (GeoHyd) har bidratt. Listen er ikke fullstendig og noen oppslag er på engelsk.

Forskning på jordkloden og klimaet er blant det som har gitt UiO en plass blant de beste. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert 13. mai 2020 14:36

Forskere innen Earth & Environmental Sciences ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO scorer høyt på Nature Index for 2020. Forskningen er nå rangert på 8. plass i Europa – og 3. plass i Europa utenfor UK.

Institutt for geofag, UiO
Publisert 23. des. 2019 13:18

Institutt for geofag får støtte til seks prosjekter fra Fri prosjektstøtte / FRIPRO programmet i årets tildeling fra Forskningsrådet. Dette ble klart 18. desember. I alt tre forskerprosjekter samt tre prosjekter i kategorien "Yngre fremragende forskere" får støtte i årets tildeling.

iearth.no – Centre for integrated Earth System Education
Publisert 12. des. 2019 13:21

I dag kom beskjeden, det nasjonale konsortiet iEarth får status som Senter for fremragende utdanning (SFU).  Konsortiet består av sentrale personer innan undervisning ved Institutt for geofag (UiO), saman med kolleger frå UiB, UiT, og UNIS; Svalbard. Dei ynskjer å verta internasjonalt leiande innan utdanning i geofag.

Bildet kan inneholde: vann, vaske, hånd, bein, automotive hjulsystem.
Publisert 29. juli 2019 13:18

Flere steder i India opplever vannmangel på grunn av at monumregnet har sviktet. En av de som har problemer, er den indiske storbyen Chennai. Satellittbilder viser at ett av vannreservoarene har forsvunnet på ett år. India er særlig sårbart for endringer i klima siden de har et overforbruk av vann, sier Lena M. Tallaksen, hydrolog og professor i intervjuet med Dagbladet tidlig i juli.

Mathew Domeier (til venstre) og Andreas Kääb på EGU General Assembly 2019 Vienna. Foto: Carmen Gaina
Publisert 26. apr. 2019 12:36

The European Geosciences Union holder årlig sin generalforsamling i Wien, Østerrike i april. Dette er den største konferansen for geovitere i Europa, og den dekker alle fagområder under den geovitenskapelige paraplyen. For 2019 mottok to forskere fra Universitetet i Oslo priser for sin forskning innen geovitenskap, henholdsvis innen geomatikk/remote sensing og geologi.

Prof. Andreas Max Kääb, Institutt for geofag får overrakt medalje og diplom av EGU, Wien; 8. april 2019. Foto: Bernd Etzelmüller/UiO
Publisert 9. apr. 2019 16:19

Wien 8. april: European Geosciences Union (EGU) overrakte professor Andreas Max Kääb, Institutt for geofag, hedersbevisningen "Louis Agassiz Medal" for 2019. Utmerkelsen tildeles forskningsinnsats som er "outstanding", og begrunnelsen fra EGU taler for seg selv.

Forann Geologibygningen; frå venstre fyrstelektor Karianne Staalesen Lilleøren, Aners Mattias Lundmark og to studentar som begge er berørt av iEarth; Nora Sølverud (BSc) og Thomas Viken (MSc). Foto: Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 5. apr. 2019 15:12

Studia ved Institutt for geofag er gjenomgått og omstrukturert som ledd i InterAct-revisjonen av studier ved MN-fakultetet. No er eldsjeler ved instituttet i lag med tre andre aktørar i det nasjonale konsortiet iEarth, i ferd med å utvikle geoutdanninga meir. I april søkjer dei SFU-midlar.

Professor Johan Ludvig Sollid fotografert i mai 1998 ved det nye PACE-borehullet på Janssonhaugen, Svalbard. Foto: Ketil Isaksen fra: (C) Norsk geografisk tidskrift, 2002, issue 2 (editorial).
Publisert 3. apr. 2019 10:40

Professor Emeritus i naturgeografi Johan Ludvig Sollid ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, gikk bort 29. mars 2019, nesten 87 gammel. En markant og sterk fagperson minnes.

Thomas Vikhamar Schuler og Sebastian Westermann, forskar på kryosfæren; henhaldsvis isbrear og permafrost. Dei to har bidratt i rapporten om klimatilpassingar på Svalbard. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 6. feb. 2019 16:22

Ein ny rapport frå Norsk klimaservicesenter der forskarar frå Institutt for geofag har bidratt, viser at øygruppa Svalbard vert varma opp.  Fortset dei høge globale utsleppa av klimagassar, kan gjennomsnittstemperaturen gå frå 8-9 minusgrader til 1-2 plussgrader. Det har innverknad på kryosfæren.

LATICE og EarthFlows forlenges som strategiske endringsmiljø ved MN-fakultetet.
Publisert 3. jan. 2019 13:21

De to tverrfaglige forskergruppene EarthFlows og LATICE får forlengelse som endringsmiljø ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO. Med forlengelsen følger det med tre ph.d. stillinger til hvert forskningsmiljø frem til 2022.