Instituttets historie
Institutt for geofag er det forsknings- og undervisningsmiljøet i geofag i Norge med størst bredde, og dekker de fleste av fagdisiplinene innen geofag. Instituttet ble opprettet i 2003.

Institutt for geofag, Geologibygningen. Foto: GK Tjoflot
Institutt for geofag er Universitetet i Oslo (UiO) sin enhet for studier og forskning innan geofag. Det er et relativt "ungt" institutt, opprettet i 2003 som en sammenslåing av tre allerede etablerte institutt ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. De tre instituttene var:
- Geografisk institutt (naturgeografi)
- Institutt for geofysikk
- Institutt for geologi
Faglig bredde
Geofag er studiene av Jorda, atmosfæren, hydrosfæren og kryosfæren. Instituttet ivaretar denne bredden og har Norges bredeste geofaglige forsknings- og undervisningsmiljø og dekker; geologi (herunder petroleumsgeologi), geofysikk, naturgeografi, geomatikk, hydrologi, meteorologi og oseanografi.
Det er fem fagseksjoner ved instituttet; Meteorologi og oseanografi, Geografi og hydrologi, Geologi og geofysikk, Geologiske prosessers fysikk, og et SFF-senter Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED).
Vår vitenskaplige stab består av 40 professorer og førsteamanuenser. I tillegg kommer postdoktorer, ph.d. studenter, forskere, teknisk- og administrativt stab. Totalt er det omlag 240 tilsatte ved instituttet.
Studier
Institutt for geofag har tre studieprogrammer på bachelornivå, og et internasjonalt masterprogram i geofag: Geosciences. Vi deltar også med studieretningen CS: Geoscience i masterprogrammet Computational Science.
I tillegg har vi flere ph.d. studenter ved instituttet som følger undervisning og får veiledning fra våre vitenskaplige tilsette.
Geologibygningen
Institutt for geofag holder til i Geologibygningen, Sem Sælandsvei 1, UiOs campus på Blindern, i gangavstand til de andre realfagsbygningene.
Forskning
Instituttet med sin geofaglige bredde har en stor prosjektportefølje med både egen- og eksternfinansierte prosjekter. Flere av våre forskere har fått stipend fra EUs ERC.
Vi deltar i forskningsallianser og sentre både i inn- og utland. Vi har mellom annet deltatt i/deltar i disse sentrene og satsningene:
Sentre for fremragende forskning (SFF):
- Senter for Jordens utvikling og dynamikk – CEED
- (SFF-III), 2013-2023 (vert)
- Senter for geologiske prosessers fysikk – PGP
- (SFF-I), 2003-2013 (med Fysisk institutt)
- International Centre for Geohazards – ICG
- (SFF-I), 2002-2012 (partner)
Senter for miljøvennlig energi (FME):
- Industry driven innovation for fast track CCS deployment – NCCS, (FME), 2016-2024 (partner)
- Subsurface CO2 Storage – Critical Elements and Superior Strategy – SUCCESS, (FME), 2010-2018 (partner)
Andre sentre og satsninger:
- Njord senteret, MN-fakultetet, UiO, 2018 - (med Fysisk institutt)
- Forskningssenter for miljø og samfunn – CIENS, et strategisk forskningssamarbeid (partner)
- Stability and Variations of Arctic Land Ice – SVALI, Nordic Centre of Excellence (NCoE), 2010-2015 (ledelse og partner)
- NordiCCS - Nordic CCS Competence Centre, et prosjekt i Toppforskningsinitiativet (TFI), 2011 - 2015 (partner)