
– Vi vil trenge mer kunnskap, og mer kunnskap fra ulike felt. Tverrfaglighet blir viktig. Det sa statsminister Erna Solberg i vår podkast som sender live fra Universitetsplassen denne uken.
– Vi vil trenge mer kunnskap, og mer kunnskap fra ulike felt. Tverrfaglighet blir viktig. Det sa statsminister Erna Solberg i vår podkast som sender live fra Universitetsplassen denne uken.
Alle kapitlene er skrevet av forskere fra Farmasøytisk institutt.
Like før sommeren, flyttet MetOs – Seksjon for meteorologi og oseanografi, Institutt for geofag fra midlertidige lokaler ved Ullevål stadion til kampus Blindern. Nå er de endelig på plass i fine nyoppussede lokaler i 2. etasje i Kristine Bonnevies hus.
I løpet av noen korte, hektiske dager fra 12. mars måtte all undervisning ved universitetet og høgskoler digitaliseres. Hva har vi lært, og hva kan vi ta med videre, spør dekanene Sten Ludvigsen og Morten Dæhlen.
Hør gjerne Forsvarets forskningsinstitutts podcast om sommerens store NASA-ekspedisjon til planeten Mars. Det norske bidraget til oppdraget, er georadaren Rimfax som skal se flere meter ned under Mars-overflaten. Spørsmålet er ikke lenger «Is there life on Mars?», men snarere «Was there life on Mars?».
Vi må dessverre avlyse alumnitreffet i 2020. Vi håper å komme sterkere tilbake i 2021!
Som et tiltak for å opprettholde kontakt og samhold på tvers har noen av studentene opprettet en IFI-blogg.
Bloggen drives av og for studenter og gir et ærlig innblikk i studenthverdagen og hvordan det er å være IFI-student.
Gjennom det nye arbeidspraksis-emnet til Institutt for biovitenskap bruker bachelorstudenter kompetansen fra studiene til å løse relevante utfordringer, utveksle kunnskap med andre i fagmiljøet og knytte verdifulle kontakter. Flere av vårens studenter fortsetter arbeidet utover sommeren som praktikanter, ansatte eller sommervikarer.
IOTA and the Department of Informatics at UiO, Norway’s largest university, join forces to research Digital Trust and the Tangle
Andreassen får prisen for å ha bidratt til å avdekke den komplekse genetiske arkitekturen bak psykiske lidelser og for viktige bidrag til forskningen på mental helse i Norge.
UiO gjør seg klar til å ta i bruk livsvitenskapsbygget som skal stå ferdig i 2024. Bygget vil romme toppmoderne undervisnings- og forskningsarealer, og konstrueres for stor grad av samhandling og kobling mellom ulike fagområder. Nå er fem ulike tematiske områder innen livsvitenskap foreslått for fremtidig forskning og aktivitet i bygget.
Nuria Pereira Banzon er en av 41 studenter som har fått stipend fra UiO:Livsvitenskap for å jobbe på et forskningsprosjekt innen livsvitenskap i sommer. Hun skal jobbe på prosjektet How impaired brain garbage recycling and bad sleep affect memory? (oversatt Hvordan svekket gjenvinning av hjernesøppel og dårlig søvn påvirker hukommelsen?) som ledes av førsteamanuensis Evandro Fei Fang på Akershus universitetssykehus.
I dag har 11 biologiske og medisinske forskningsmiljøer startet BioMedData, et prosjektsamarbeid for at norske forskere enklere skal kunne dele forskningsdata.
Et av miljøene som er med i samarbeidet er NALMIN (Norwegian Advanced Light Microscopy Imaging Network) ved Det medisinske fakultet, UiO. Her forskes det på avansert lysmikroskopi.
Det ble en digital avslutningsseremoni ved Institutt for geofag for bachelor- og masterstudenter på grunn av covid-19 i år. Selv med et digitalt opplegg 26. juni, ble det en fin markering av studentenes avslutning eller nær forutstående fullføring av studiene. Gjestene kom via zoom fra inn- og utland.
Da koronapandemien slo til i mars var molekylærbiologistudenten Anette raskt ute med å kontakte Rikshospitalet. Takket være forskergruppen hun er del av kan vi nå teste nordmenn for antistoffer mot koronaviruset samt studere hvordan immunsystemet møter viruset.
Universitetet utvikler nye formidlingsarenaer og skaper nå en digital møteplass for kunnskapsbaserte samtaler om samfunn, mennesker og løsninger. Og det skjer selvfølgelig på: Universitetsplassen.
Professor i meteorologi Trude Storelvmo, Institutt for geofag, får UiOs pris for yngre forskere for 2020. Dette ble klart etter at Universitetstyret tirsdag 24. juni vedtok hvem som skal tildeles UiOs priser for ansatte.
Gerd Nilsen som til daglig er senior prosjektleder i Thermo Fisher Scientific, blir ny næringslivsrepresentant i styret til UiO:Livsvitenskap fra 1. juni.
FAI bidrar med farmakologisk kompetanse i flere av kapitlene i Fødselsveilederen.
Universitetet har nå lagt planer for studiestart og undervisning høsten 2020. Det blir en blanding av digitale og fysiske tilbud og studentene vil bli godt tatt imot i faddergrupper og undervisningsgrupper.
Merk: For nye internasjonale studenter gjelder annen informasjon! (engelsk)
BioMedData er et nytt prosjektsamarbeid, som skal bygge et åpent rammeverk for at norske forskere enklere skal kunne dele forskningsdata. Samarbeidet består av 11 biologiske og medisinske forskningsinfrastrukturer, og NorMic/NALMIN fra IBV er en av disse.
– Klimahuset kan spille en stor og viktig rolle i å inspirere og engasjere til endring i bærekraftig retning, til å bygge håp om at det nytter, sa Kronprins Haakon da han åpnet Klimahuset ved Naturhistorisk museum i Oslo.
12.6 er en gledens dag for Institutt for teknologisystemer (ITS) og for UiO som sådan. Instituttet er tildelt midler til oppstart og drift av SFI-senteret Centre for Space Sensors and Systems (CENSSS)
VitenStafett er en podcast der unge formidlere deler gode historier om realfag og teknologi. Temaet for de tre første episodene er forbilder, en usynlig verden og demokrati.
Cecilie Glittum reiser fra UiO til Universitetet i Cambridge for å ta doktorgrad.