Kan bruke triptaner i svangerskapet

Ny kunnskap viser at gravide kan bruke andre triptaner enn sumatriptan, som viser seg ikke nødvendigvis å være det beste alternativet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Informasjon om migrenemiddelet sumatriptan under graviditet har man i lengre tid hatt kunnskap om.

- Stort sett er det sumatriptan som er brukt under svangerskapet, fordi dokumentasjonen om sikkerheten for de andre triptanene har manglet. På grunn av dette er det mange gravide som velger å avslutte kuren eller bytte til sumatriptan, som ikke nødvendigvis er det beste valget, sier stipendiat Katerina Nezvalova Henriksen ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO).

Ikke misdannelser hos barna

Henriksen og kollegene avdekker i sin nylig publiserte studie at triptaner ikke gir økt risiko for misdannelser eller andre svangerskapsutfall.

- Det som er ekstra spennenede i denne studien, er at disse funnene gjelder for alle de fire triptanene vi har sett på, sier Henriksen.

Fant blødningsrisiko

Forskerne koblet informasjon fra Resept- og Fødselsregisteret, og fant at 1465 av 181125 (0,8%) kvinner brukte triptaner gjennom graviditeten.

Selv om risikoen for misdannelser ikke var økt, viste det seg at triptanbruk i andre trimester ga økt blødningsrisiko postpartum. Henriksen og kollegene spekulerer i om dette kan forklares med endret blodplatefunksjon hos kvinnene med alvorlig migrene.

Risiko ved triptanslutt

Analysen viste også at risikoen for misdannelser og fødsel før termin var større hos kvinnene som sluttet med triptaner før graviditeten.

- Det var uventet at det finnes en økt risiko for misdannelser hos gravide med migrene som avstår fra triptanbruk. Vi kan ikke si om denne sammenhengen skyldes sykdommen som sådan, eller om andre faktorer spiller en birolle eller er hele forklaringen, sier Henriksen, som sier at de vil se nærmere på denne sammenhengen.

Ønsker å redusere frykten

Henriksen håper studien vil redusere frykten for triptaner.

- Uansett kan vi si at det er viktig med behandling av migrene i svangerskapet, og vi håper at resultater fra denne og våre andre studier bidrar til å redusere kvinnenes engstelse for migrenebehandling under graviditet, sier hun.

- Dette åpner muligheten for gravide kvinner å fortsette med triptaner andre enn sumatriptan hvis det er et sterkt behov eller ønske om det, legger hun til.

 

Referanse: Triptan safety during pregnancy: a Norwegian population registry study. Nezvalová-Henriksen K, Spigset O, Nordeng H. European Journal of Epidemiology, juli 2013.

 

Artikkelen er opprinnelig publisert i Dagens Medisin.

Av Per Morten Pettersen, Dagens Medisin
Publisert 7. aug. 2013 09:34