Aktuelle forskningssaker

Eili Tranheim Kase i labfrakk ved dataskjermen
Publisert 9. des. 2019 08:35

Det er mangel på gode behandlinger mot de voksende folkesykdommene overvekt og diabetes. Men forsker Eili Tranheim Kase har en plan: – Vi kan gjøre store fremskritt når akademia og legemiddelindustrien samarbeider.

Les hele saken på Titan

Gravid mor med barn. Illustrasjon
Publisert 5. des. 2019 12:24

Mange gravide er engstelige for å ta medisiner. I noen tilfeller kan dette få alvorlige følger. For kvinner med lavt stoffskifte er det helt avgjørende å ta et medikament som gir fosteret skjoldbruskhormoner særlig i første del av svangerskapet.

Les hele saken på titan.uio.no

To laksar som ligg på is
Publisert 2. des. 2019 09:37

Bruk av antibiotika til oppdrettslaks vert kraftig redusert når fisken er vaksinert, men vaksinen kan vera kostbar. No arbeider forskarane for å finna ein billegare vaksine mot nokre sjukdomar.

Les saka på titan.uio.no

Egg sin injiseres med sprøyte
Publisert 27. nov. 2019 12:17

Marthe Fredheim Fjelldal har gjeve kyllingar morfin før dei i det heile har kome seg ut av egget. I vitskapens namn.

Les heile saka på Titan

Baby som blir sondemata med donormjølk
Publisert 18. nov. 2019 10:21

Noreg er i verdstoppen for morsmjølkbankar. Men i motsetning til andre land, pasteuriserer ikkje vi all morsmjølka som vert donert. Då er det påkravd med klare retningsliner for sikkerheita.

Les heile saka på titan.uio.no

Overvektig herremage
Publisert 1. nov. 2019 07:20

Overvekt og diabetes er to parhestar som vert stadig større samfunnsproblem. Førstelektor Eili Tranheim Kase ved Farmasøytisk institutt ynskjer eit Senter for forskingsdriven innovasjon for å betra hjelpa til pasientane.

Lege og pasient
Publisert 16. okt. 2019 10:00

Ei gruppe relativt nye blodfortynnande medisinar har teke den norske marknaden med storm. Men sjukehuslegar er framleis usikre på fleire sider ved bruk og biverknadar.

Les heile saka på titan.uio.no

Publisert 24. sep. 2019 13:58

Fire av fem gravide lider av svangerskapskvalme. Mange blir feilbehandlet. Nå kan ny App gjøre susen.

Illustrasjon av blodprøve med DNA-helix
Publisert 26. apr. 2019 15:07

En fersk studie publisert i Lancet Psychiatry viser at farmakogenetisk variasjon i nedbrytningsevne øker risiko for behandlingssvikt av psykosemedisinene risperidon og aripiprazol. Variasjon i nedbrytning kan bestemmes ved en enkel og rimelig gentest ved behandlingsstart, og dermed persontilpasse dosering for bedre behandlingsrestultat.

Publisert 21. feb. 2018 09:59

Vanlige blodprøver kan bare tas av personer med spesiell utdanning, men hvem som helst kan bruke en enklere teknikk med tørket blod. Cecilie Rosting og forskere ved Farmasøytisk institutt ved UiO gjør det mulig å bruke den gamle teknikken på nye felt.