Illustrasjon: DART sonden NASA Bilde: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
Publisert 24. nov. 2021 10:03

Små asteroider treffer Jorda hver dag og brenner opp. Men hva med de virkelig store asteroidene? NASA og ESA skal nå teste ut å endre kursen til en for oss ufarlig asteroide ved hjelp av en kollisjon. Kommentar fra prof. Stephanie Werner, CEED til forskning.no.

Foto: Rikke Bruhn er forsker ved Institutt for geofag og Anders Bjartnes er redaktør i Energi og Klima. Her møtes de etter innspilling av en podkastepisode til Universitetsplassen. Foto: Elina Melteig.
Publisert 12. okt. 2021 13:41

Norge har lagret CO2 i 25 år. Teknologien og kompetansen har eksportverdi, men samfunnsendringene som skal til er bøygen som må overvinnes.  Hør UiOs podcast Universitetsplassen der en episode er viet helt og fult til CO2 fangst og lagring.

Foto av vikingslandbruk hentet fra levende historie på Fotevikens Museum i Sverige. Foto: Fährtenleser/Wikimedia
Publisert 8. sep. 2021 11:57

Vikingane og deirans forfedres jordbrukspraksis kan gje inspirasjon til tilpassingsdyktige matsystemer i dag. I ein ny studie frå VIKINGS-prosjektet, GEO, UiO undersøkte forskarane korleis skandinaviske samfunn tilpassa sitt landbruk i ein periode i europeisk historie prega av sterke klimasvingningar. Les om studien på 'News by AGU'.

Foto: Tørke i landskap
Publisert 6. juli 2021 16:27

FN har nylig utgitt ein rapport om tørke og konsekvensar av tørke. Dei advarar om at tørke har alvorlege konsekvenser for samfunn, økosystem og økonomi. Lena Tallaksen er professor i hydrologi ved Institutt for geofag, og har vorte intervjua av Dagbladet den 20. juni i forbindelse med dette.

Nordlys sett fra den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA
Publisert 4. mars 2021 15:23

Polene byttet plass midlertidig og jordens magnetfelt brøt sammen. Dette kan ha hatt større konsekvenser enn man har tidligere antatt, ifølge en ny studie fra forskere i Australia. Studien er omtalt i forskning.no, og har med intervjukommentarer fra Trond Helge Torsvik.

Blant land med mange elbilar finn vi Norge, Kina, USA, Storbrittania, Tyskland og Frankrike, sjå alle på oversikta på Wikipedia. Illustrasjon: Colourbox.com
Publisert 7. jan. 2021 11:02

Fleire og fleire kjøper elektriske kjøyretøy, og etterspørselen etter elbilar er forventa å auka i tida framover ettersom teknologien vert betre og prisen på slike kjøyretøy går ned. Elektriske kjøyretøy krever mykje metall i kretsløp og batterier. I eit debattinnlegg skriv fire professorar (em) frå UiO at dei fryktar at elbil-boomen kan føra til global metallmangel på sikt.