I media

På denne websiden har vi samlet noen presseklipp der ansatte ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo har uttalt seg i media i intervju, kronikker eller gitt andre bidrag i offentlig debatt. Listen er ikke uttømmende.

Illustrasjon: DART sonden NASA Bilde: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Små asteroider treffer Jorda hver dag og brenner opp. Men hva med de virkelig store asteroidene? NASA og ESA skal nå teste ut å endre kursen til en for oss ufarlig asteroide ved hjelp av en kollisjon. Kommentar fra prof. Stephanie Werner, CEED til forskning.no.

Foto: Rikke Bruhn er forsker ved Institutt for geofag og Anders Bjartnes er redaktør i Energi og Klima. Her møtes de etter innspilling av en podkastepisode til Universitetsplassen. Foto: Elina Melteig.

Norge har lagret CO2 i 25 år. Teknologien og kompetansen har eksportverdi, men samfunnsendringene som skal til er bøygen som må overvinnes.  Hør UiOs podcast Universitetsplassen der en episode er viet helt og fult til CO2 fangst og lagring.

Foto av vikingslandbruk hentet fra levende historie på Fotevikens Museum i Sverige. Foto: Fährtenleser/Wikimedia

Vikingane og deirans forfedres jordbrukspraksis kan gje inspirasjon til tilpassingsdyktige matsystemer i dag. I ein ny studie frå VIKINGS-prosjektet, GEO, UiO undersøkte forskarane korleis skandinaviske samfunn tilpassa sitt landbruk i ein periode i europeisk historie prega av sterke klimasvingningar. Les om studien på 'News by AGU'.

Foto: Tørke i landskap

FN har nylig utgitt ein rapport om tørke og konsekvensar av tørke. Dei advarar om at tørke har alvorlege konsekvenser for samfunn, økosystem og økonomi. Lena Tallaksen er professor i hydrologi ved Institutt for geofag, og har vorte intervjua av Dagbladet den 20. juni i forbindelse med dette.

Nordlys sett fra den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA

Polene byttet plass midlertidig og jordens magnetfelt brøt sammen. Dette kan ha hatt større konsekvenser enn man har tidligere antatt, ifølge en ny studie fra forskere i Australia. Studien er omtalt i forskning.no, og har med intervjukommentarer fra Trond Helge Torsvik.

Blant land med mange elbilar finn vi Norge, Kina, USA, Storbrittania, Tyskland og Frankrike, sjå alle på oversikta på Wikipedia. Illustrasjon: Colourbox.com

Fleire og fleire kjøper elektriske kjøyretøy, og etterspørselen etter elbilar er forventa å auka i tida framover ettersom teknologien vert betre og prisen på slike kjøyretøy går ned. Elektriske kjøyretøy krever mykje metall i kretsløp og batterier. I eit debattinnlegg skriv fire professorar (em) frå UiO at dei fryktar at elbil-boomen kan føra til global metallmangel på sikt.

Brit Lisa Skjelkvåle, er hydrogeolog og forklarer om virkninger av sur nedbør i episode 6 i NRK serien Natur i endring. Foto: NRK

GEOs instituttleder Brit Lisa Skjelkvåle ble med NRK i "Natur i endring" til et nydelig skogsvann for å forklare hva sur nedbør medførte av endringer i økosystemer i norske vassdrag på 70-tallet. Denne episoden med navn "Mange bekker små" ble vist på NRK1 13. oktober 2020, men kan sees på NRK TV når som helst.

Rondane nasjonalpark er Norges fyrste nasjonalpark, etablert i 1962, og ligg i høgfjellet i Innlandet mellom Gudbrandsdalen og Atnadalen. Kva fortel landskapet oss? Foto: Gunn Kristin Tjoflot/GEO

Norge har i alt 47 nasjonalparkar, av dei ligg 40 på fastlandet, mens sju er å finna på Svalbard. Dette er store, samanhengande og urørte områder som er opne for fri ferdsel. I ein kronikk skriv professor emeritus Knut Bjørlykke om geoformidling i nasjonalparkane, og kvifor det er viktig. På trykk i september utgåva av magasinet GEO/GEO365.no.

Den største masseutryddinga av liv på jorda skjedde for 250 millionar år sidan. Deltadalen på Svalbard har forskarane funne spor etter kva som har skjedd. Foto: Julian Janocha, Institutt for geofag, UiO / Sverre Planke, VBPR & UiO

Ein ny forskingsartikkel av forskarar frå Institutt frå geofag og Museum für Naturkunde, Berlin m.fl. publisert i Nature Geoscience, kastar ljos over kva som kan ha skjedd ved den største av dei fem kjente masseutryddingane på jorda. Henrik Svensen er intervjua om denne studien i forskning.no.