Aktuelle saker

Publisert 3. aug. 2017 12:06

This week saw the conclusion the UiO International Summer School course "A Changing Arctic". The annual 6 week course is a blend of social science, law, and natural science lectures, and this year saw 13 students from a range of professional backgrounds and nationalities attend. As in previous years, CEED is heavily involved in the program; Carmen Gaina is course leader and a lecturer, course assistant is Grace Shephard, and this year's line-up included a lecture from Anne Hope Jahren

De to artiklene utforsker geologiske forhold på havbunnen. En fra Møre-bassenget, og den andre fra havbunnen utenfor Skottland. Bilde: Google Earth
Publisert 29. juni 2017 20:27

Sigurd Kjoberg og Syahreza Saidina Angkasa ble ferdige med MSc i Geosciences i 2016. Begge de to tidligere GEO-studentene har hatt tilknytning til CEED. De to er nå førsteforfattere av artikler i tidsskriftet Interpretation, artikler basert på arbeidet de gjorde i sine masteroppgaver.

Trond Helge Torsvik forsker på Jordens utvikling og dynamikk, og har avslørt flere samenhenger for Jordens historiske utvikling. Foto: Gunhild M.
Publisert 21. juni 2017 10:32

Professor Trond Helge Torsvik intervjuet av Gunhild Haugnes/titan.uio.no om hans forskning på Jordens utvikling og dynamikk, og hvorfor han ble interessert i sitt fagfelt - geofysikk.

Den smeltende isen på Antarktis og Grønland avgir mye mer vann enn fastlandsbreer har gjort. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert 21. juni 2017 09:29

Havnivået i verden stiger - og dermed øker også truslene mot livet ved kysten. Stigningen foregår nå i et mye høyere tempo enn før.

The Hawaiian-Emperor Bend:  This picture taken from a satellitte show the bend as a small pattern on the surface. Photo: Google Earth, NOAA, US, NGA; CEBCO; Landsat / Copernicus
Publisert June 15, 2017 1:11 PM

The Hawaiian-Emperor volcanic island chain in the NW Pacific Ocean is well known for its peculiar 60° bend. This bend has been heavily debated for decades. Researchers from University of Oslo, GFZ Potsdam, and Utrecht University now definitely demonstrate that to form the observed bend requires an abrupt change in the motion of the Pacific tectonic plate, while southward drift of the mantle plume that has sourced the chain since ~80 Ma is required to explain its entire 2000 km length.