Fugleegg

Modne eggceller hos fugl er meget store og består av en næringsrik plomme som er farget gul eller rød av karotenoider. Etter eggløsning dannes det ikke noe gult legeme som hos pattedyr. Befruktningen skjer i trakten (infundibulum, l. infunidbulum - trakt) som legger seg inntil ovariet (eggstokken) og tar opp egg som har løsnet. Eggene legges med 1-2 døgns mellomrom og vanligvis om morgenen. Egget gir økt kroppsvekt og det er en fordel å få redusert vekten på dagtid. Et egg legges før det neste anlegges. Hos høner bruker egget ca. 1 døgn på å passere gjennom egglederen vha. peristaltiske bevegelser.

Øverst i egglederen omgis egget av eggehvite (albumin). På veien nedover roterer plommen slik at eggehvitestrengen (chalaza) blir spiralformet. I et smalere parti av egglederen over livmoren dannes det to skallhinner i det amniote egget. I livmoren hvor egget hos høne oppholder seg ca. 1 døgn dannes det et skall med kalsiumkarbonat som har en rekke porer. Fargen på skallet varierer avhengig av fugleart. Hulerugere har lysfargete egg, og eggene har kamuflasjefarger for fugl som hekker på bakken.

Hos fulger er det venstre ovariet (eggstokken) er mest utviklet, og det høyre er ofte rudimentært. Store egg gjør at overflaten på eggstokkene er drueklaseformet. Den venstre egglederen (Müllerske gang) er mest utviklet. Egglederen åpner seg i en trakt i bukhulen og den bakerste delen av egglederen danner livmoren (uterus).

Eggeskallet på fugleegg er bygget opp av kalsiumkarbonat (kalsitt, CaCO3) og har porer hvor det kan skje gassutveksling med det indre av egget og kyllingfoster hvis egget er befruktet. Fuglene er den eneste dyregruppen som har et egg dekket av et tykt skall og er tilpasset et liv på land.  Avhengig av fugleart kan egg ha vargen brun, hvit, grønn eller blå hvorav noen har et eget fargemønster med prikker og fargenyanser lager kamuflasjefarger som gjør det vanskeligere å oppdage for predatorer. Grønn farge på egget skyldes biliverdin laget i metabolismen av hem i kjertelen som produserer eggeskallet. Protoprofyrin iX gir brunrødfarge på eggeskallet. Vanligvis legger høns med hvite fjær hvite egg mens høner med brune fjær legger brune egg.  Blå skall skyldes oocyanin et produkt i produksjon av gallestoffer. Eggfarge blir laget mens egget er på vei i eggleder, hvor  pigmenteringen seint i utviklingsprosessen og blir liggende på utsiden av eggeskallet. Reirparasitten gjøk (Cuculus canorus) er spesialisert til en bestemt fugleart og eggfargemønster. Egg er meget utsatt for predatorer: mår, mink, kråker, ravn, måker, ekorn, hakkespetter, rødrev og fjellrev.

Fugler som bygger reir i trær, har vanligvis blåaktige eller grønne farger. Følger som legger egg på bakken har mere brune farger i fargemønster.

I den ene enden v egget er det en liten luftlomme.    Egghinnen eller fosterhinnen chorion (serosa) og fosterhinnen allantois er delvis vokst sammen på innsiden av skallet. Eggeskallmembranen spiller en viktig rolle i avsetningen av kalsiumkarbonat i eggeskallet. Eggememebranen er viskøs, elastisk og inneholder kollagen hyaluronsyre og glykosaminglukanet dermatansulfat.

Eggehviten (vitellus) ligger ytterst i egget Eggeplommen (ovum) blir laget i ovariene.  Når villfugler legger egg, er det allerede befruktet og hvor det etter ruging utvikler seg et kyllingsfoster. Rugetiden varier fra 12 dager og utover.

Den koniske formen på egget gjør at det roterer og ikke triller av sted og er spesielt viktig for sjøfugler som legger egg på klipper. Det er sammenheng mellom flyving og form på egget

 

Koker man et nylagt egg fester eggeksllmembranen seg til eggehviten og det er vanskelig å ta av eggeskallet.  

Fra næringsmiddelindustrien som bruker hønseegg i produksjonen blir det produsert store mengder eggeskall og eggeskallmembran som man forsøker å utnytte. Eggeskallmembranen mekanisk viskeoelastiske kan motvirke betennelsesdempende og inneholder viktige kjemiske bestanddeler blant annet protein kollagen som inngår i sener og bindevev.

Egg fra hønseindustrien kjøpt i butikk  er ikke befruktet.

Noe av teksten er fra Fugler

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 6. apr. 2024 16:07 - Sist endret 6. apr. 2024 16:07