Monokultur

Monokultur (gr. monos – alene) innen intensivt landbruk planting, dyrking og vekst av bare en art av en landbruksvekst på et område og hvor alle plantene har samme alder og utviklingsstadium. Monokultur med bare poteter, korn (hvete, bygg rug, mais, havre, ris), oljevekster (raps, lin) eller belgvekster (soyabønner, bondebønner, erter, linser). Samme art kan dyrkes år etter år på samme område eller det kan være vekstskifte og dyrking av en annen art i monokultur.

Innen skogbruk hvor naturskog fjernes og erstattes av skogplanting med en monokultur med bare ett treslag, vanligvis gran.

Fordelen med en monokultur er standardisert tilførsel av mineralgjødsel kombinert med såing. Høsting kan utføres på samme tid på store arealer. En monokultur gir større avling sammenlignet med en polykultur hvor flere arter dyrkes sammen. En monokultur er mer utsatt for ugrasvekst, plantesykdommer og insektangrep noe som krever intensiv sprøyting med pesticider. Monokulturer med flerårige arter er oljepalmer, tebusker, eller frukttrær.

Potetåker

Potetplanter i en monokultur i en potetåker er usatt for råtesopp, for eksmpel potettørråte. I kommersielt industrilandbruk kan dette kreve utstrakt brukt av sprøytemidler. 

I en monokultur er det liten biodiversitet blant annet på gressplen og golfbaner.

Tilbake til hovedside  

Publisert 29. juni 2023 16:19 - Sist endret 8. aug. 2023 16:22