Tomat

Tomat (Lycopersicon esculentum Mill. syn. Solanum lycopersicon L.)  i søtvierfamilien (Solanaceae) er en plante med opprinnelse fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Tomat er en bærfrukt. Brukt som grønnsak og det finnes en rekke domestiserte varieteter og F1-hybrider. Innholder små mengder av glykoalkaloidet alfa-tomatin og dehydrotomatin.

Ettårig plante, solid stengel og blad med hårlignende strukturer, trikomer, på overflaten (epidermis) utformet som kjertelhår eller flercellete hårtrikomer. Gule blomster med fem kronblad. Selvpollinering, men i drivhus kan planten pollineres ved å riste på den eller bruke humler.

Tomatblomster

tomatblomster med (hår) på blomsterstilken

Frukten er gul eller rød når den er moden. Det er en fordypning i frukten der begerbladene er festet.

Tomatplante

Tomatplante

Tomaten er et saftfylt bær utviklet fra fruktknute med opptil ni hulrom. Placenta utgjør en stor del av den indre frukten. Navn fra det indianske navnet tomatl. Spises rå, stekt eller kokt. Inngår i salater og mange matretter. Brukes også hermetisert og til ketchup. Søtvierfamilien inneholder mange giftplanter, men både poteter og tomater som brukes i matlaging er selektert for lavt innhold av giftstoffer. Grønne tomater og blader inneholder små mengder av glykosteroidalkaloidet (triterpenoidglykosid)  α-tomatin (alfa-tomatin), med aglykonet tomatidin. Sukkersidekjeden til α-tomatin inneholder fire sukkermolekyler  to D-glukose, D-xylose og D-galaktose. 

Kjerteltrikomer og tomatgrønske

Kjerteltrikomer har et kuleformet hode i enden, inneholder eteriske oljer med ubehagelig lukt, kalsiumoksalatkrystaller og klebrige stoffer som beskytter mot insekter. Kjertelhårene gir opphav til en  "tomatgrønske" med en gulgrønn farge når den vaskes av hendene og kan gi farge på et håndkle. Kjerteltrikomene lager forskjellige typer  ekundærmetabolitter. Fenylpropanoider som rutin via naringenin rutin, og klorogensyre fra para-koumarat), seskiterpener β-karyofyllen, α-humulen og δ-elemen) og trikomcellene inneholder enzymet seskiterpen syntase som lager terpenoider fra farnesyldifosfat. Lipoksygenase C og hydroperoksid lyase gir flyktige aldehyder. 

Nature 31. mai 2012

Genomet til tomat (Solanum lycopersicum) er sekvensert via Tomato Genome Consortium, publisert i tidsskriftet Nature 31. mai 2012.

Under modningen av tomat produseres det et rødfarget karotenoid, lykopen, men tomatene inneholder også andre karotenoider som lutein, \(\alpha\)-karoten, \(\beta\)-karoten, neoxanthin, syklolykopen og \(\alpha\)-kryptoxanthin. Dessuten inneholder tomater mineraler, og vitaminer (vitamin C og folinsyre).

Tomat

Ved modning av tomater omdannes kloroplaster med klorofyll til kromoplaster med karotenoider bl.a. lykopen. Samtidig skjer det en nedbrytning av pektin under modningsprosessen.

Tomat med anthocyaniner

Tomater med anthocyaniner som gir en blåaktig farge.

Tomatblomst

Pollenblad

Tomatblomst pollenblad

Bilde 1: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn.

Tomatblomst pollenblad

Bilde 2: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn. Detalj.

Tomatblomst pollensekker

Bilde 3: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn. Detalj.

Tomatblomst pollensekk

Bilde 4: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollensekk med pollenkorn. Tapetlaget er cellelaget som vender inn mot pollenkammeret. 

Frø

Tomatfrø

Bilde 5: Tomat (Lycopersicon esculentum) frø med embryo.   

Arr og griffel

Arr tomatblomst

Bilde 6: Tomat (Lycopersicon esculentum) arret i blomsten med papilleformete utvekster.   

Begerblad

Tomatblomst begerblad

Bilde 7: Tomat (Lycopersicon esculentum) begerblad i blomsten med kloroplaster, ledningsstreng og trikom i epidermis.

Tilbake til hovedside

Publisert 26. apr. 2016 08:55 - Sist endret 13. okt. 2020 19:22