Ettårig plante, solid stengel og blad med hårlignende strukturer, trikomer, på overflaten (epidermis) utformet som kjertelhår eller flercellete hårtrikomer. Gule blomster med fem kronblad. Selvpollinering, men i drivhus kan planten pollineres ved å riste på den eller bruke humler.
tomatblomster med (hår) på blomsterstilken
Frukten er gul eller rød når den er moden. Det er en fordypning i frukten der begerbladene er festet.
Tomatplante
Tomaten er et saftfylt bær utviklet fra fruktknute med opptil ni hulrom. Placenta utgjør en stor del av den indre frukten. Navn fra det indianske navnet tomatl. Spises rå, stekt eller kokt. Inngår i salater og mange matretter. Brukes også hermetisert og til ketchup. Søtvierfamilien inneholder mange giftplanter, men både poteter og tomater som brukes i matlaging er selektert for lavt innhold av giftstoffer. Grønne tomater og blader inneholder små mengder av glykosteroidalkaloidet (triterpenoidglykosid) α-tomatin (alfa-tomatin), med aglykonet tomatidin. Sukkersidekjeden til α-tomatin inneholder fire sukkermolekyler to D-glukose, D-xylose og D-galaktose.
Kjerteltrikomer og tomatgrønske
Kjerteltrikomer har et kuleformet hode i enden, inneholder eteriske oljer med ubehagelig lukt, kalsiumoksalatkrystaller og klebrige stoffer som beskytter mot insekter. Kjertelhårene gir opphav til en "tomatgrønske" med en gulgrønn farge når den vaskes av hendene og kan gi farge på et håndkle. Kjerteltrikomene lager forskjellige typer ekundærmetabolitter. Fenylpropanoider som rutin via naringenin rutin, og klorogensyre fra para-koumarat), seskiterpener β-karyofyllen, α-humulen og δ-elemen) og trikomcellene inneholder enzymet seskiterpen syntase som lager terpenoider fra farnesyldifosfat. Lipoksygenase C og hydroperoksid lyase gir flyktige aldehyder.
Genomet til tomat (Solanum lycopersicum) er sekvensert via Tomato Genome Consortium, publisert i tidsskriftet Nature 31. mai 2012.
Under modningen av tomat produseres det et rødfarget karotenoid, lykopen, men tomatene inneholder også andre karotenoider som lutein, \(\alpha\)-karoten, \(\beta\)-karoten, neoxanthin, syklolykopen og \(\alpha\)-kryptoxanthin. Dessuten inneholder tomater mineraler, og vitaminer (vitamin C og folinsyre).
Ved modning av tomater omdannes kloroplaster med klorofyll til kromoplaster med karotenoider bl.a. lykopen. Samtidig skjer det en nedbrytning av pektin under modningsprosessen.
Tomater med anthocyaniner som gir en blåaktig farge.
Tomatblomst
Pollenblad
Bilde 1: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn.
Bilde 2: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn. Detalj.
Bilde 3: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn. Detalj.
Bilde 4: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollensekk med pollenkorn. Tapetlaget er cellelaget som vender inn mot pollenkammeret.
Frø
Bilde 5: Tomat (Lycopersicon esculentum) frø med embryo.
Arr og griffel
Bilde 6: Tomat (Lycopersicon esculentum) arret i blomsten med papilleformete utvekster.
Begerblad
Bilde 7: Tomat (Lycopersicon esculentum) begerblad i blomsten med kloroplaster, ledningsstreng og trikom i epidermis.