Allomoner

Allomoner (gr. allos – andre; hormone - impetus, impuls, stimulus, insentiv , jfr. feromoner) er et kjemisk stoff (allelokjemikalier) utskilt fra en organisme og som påvirker og endrer atferden til andre arter hvor den som lager allomonet får en fordel. For mottakeren som registrerer det kjemiske stoffet gir det ingen fordel og kan også representere en ulempe. Allomoner kan inngå i et kjemisk forsvar som gir avsenderen en adaptiv fordel, men hos mottakeren gir det endret atferd og en fysiologisk negativ respons. Allomoner kan gi et byttedyr eller plante beskyttelse mot en predator eller infeksjoner.

For eksempel allomoner som beskytter planter mot insektangrep. Allomoner er ingen enhetlig gruppe kjemisk stoff og kan omfatte bl.a. alkaloider, terpener, fenoler, aminer, steroider, kinoner, hydrokinoner, aldehyder, ketoner, estere, alkoholer, organiske syrer. Svovelforbindelser og vannløselige proteiner. Bombardierbiller (Brachinus sp.) sprøyter ut kokende varme kinoner, et binært våpensystem hvor to kjemiske blandinger er i atskilte rom (reservoarer) og blandes, en blanding med hydrogenperoksid og hydrokinoner mikses i et reaksjonskammer med peroksidase og katalase. Bærteger(bærfis) (Dolycoris baccarum) kan sprøyte ut giftige og illeluktende stoffer fra stinkkjertler som skremmer vekk predatorer.  Veps og bier overfører allomoner via en giftbrodd, en eggleggingsbrodd omdannet til en stikkbrodd. Blekksprut skiller ut blekk som forsvarsstrategi for å forvirre en predator. En predator kan skille ut allomoner som lokker til seg byttedyr. Karnivore planter kan skille ut visuelle signaler og duftstoffer som lokker til seg byttedyr. Kjemisk mimikry hos Ophrys orkideer som lokker til seg pollinerende insekter.

Imidlertid kan rustningskappløpet mellom bytte og predator evolvere slik at predatoren kan benytte allomonet adaptivt til sin egen fordel og det har blitt til et kairomon. Fytofage insekter finner vertsplanter via kjemiske fingeravtrykk i form av kairomoner. For eksempel terpener utskilt fra bartrær egentlig brukt som forsvar, men som barkbiller bruker som utgangsmateriale for å lage feromoner for kjemisk kommunikasjon mellom barkbillene.

Tilbake til hovedside

Publisert 24. mai 2021 12:27 - Sist endret 24. mai 2021 12:27