Aspidistra

Ungkarstrøst (Aspidistra elatior) i aspargesfamilien (Asparagaceae) er en meget hardfør art som klarer seg med lite lys, tåler tørke og stor variasjon i temperatur, og er derfor mye brukt som stueplante. Tolerante eviggrønne flerårige stueplanter er tørketålende skyggeplanter, mistrives vanligvis i direkte sollys, og må ikke overvannes slik at røttene blir stående i konstant fuktig jord. La jorden tørke godt opp før neste vanning. Spesielt er vinteren en utfordring på våre breddegrader, med rom med lite lys og dårlige vekstbetingelser,  og lav luftfuktighet grunnet fyring.

I George Orwells Vi må ha en aspidistra k(J.W. Cappelen forlag 1978, s. 33,  oversatt av Kari Risvik,  Keep the Aspidistra Flying, 1936): "Det var et usedvanlig bedrøvelig eksemplar. Den hadde bare syv blader  og det virket som det aldri spirte noen nye. Gordon førte en slags hemmelig strid med aspidistraen. Gang på gang hadde han i all stillhet prøvd å kverke den - ikke gi den vann, gnure glødende sigarettstumper mot stilken, til og med blande salt i jorden. Men den hersens planta var praktisk talt udødelig. Nesten under enhver omstendighet kan en aspidistra opprettholde en sykelig, skrantende tilværelse. Gordon reiste seg og gned med vilje de parafinvåte fingrene sine mot aspidistrabladene".

Andre stueplanter i samme kategori er svigermors tunge (bajonettplante) (Sanseviera trifasciata) i aspargesfamilien (Asparagaceae) med stive vertikale blad i en rosett fra en rotstokk (rhizom). Det er kultivarer med forskjellig variegering i gulgrønt fargemønster. Gummiplante (Ficus elastica) i morbærfamilien (Moraceae) har blanke blad med hydrofob overflate og dryppspiss. Ved skade skille det ut en hvite melkeaktig lateks. . Paraplytre/parasolplante (Schefflera arboricola) i bergflette-, eføy-familien (Araliaceae). Paraplyplanten finnes i mange kultiverte fargevarianter med kremhvite eller gule fargemønstre blant det grønne. Den tåler mye lys, men adapteres lett til lite lys. Ved høy luftfuktighet kan den danne luftrøtter som vokser ned til jorden og danner røtter. Draketre (Dracaena marginata) i aspargesfamilien (Asparagaceae). Blankblad (Zamioculcas zamiifolia) i myrkonglefamilien (Araceae) med saftfylte glinsende blad som tåler langvarig tørke. Philodendron/treklatrer (Philodendron scandens) myrkonglefamilien (Araceae).  

Publisert 23. juni 2017 09:29 - Sist endret 23. juni 2017 10:05