Brødfrukt

Brødfrukt (Artocarpus communis) i morbærfamilien (Moraceae), eng. breadfruit

Trær med store læraktige mørkegrønne blad. Vokser i varmt fuktig klima. Monoik med gule hannblomster og grønne hunnblomster med rørformet krone. Stor stivelsesrik frukt er satt sammen av bær fra hundrevis av hunnblomster (sorosis). Hunnblomstene nedsenket i blomsterbunnen. Hverken skallet som er delt i heksagonale biter fra hver delfrukt eller kjernen som er aksen i blomsterstanden blir spist. Den spiselige delen utvikles fra blomsterdekke (periant), blomsterbunn, frukt og midtstilken i blomsterstanden til en fruktstand. Tykt saftig fruktkjøtt (pulp) mellom skall og kjerne. 

Opprinnelse: Stillehavsøyer

Formering:  Vegetativ da frukten vanligvis er uten frø.

Innholdsstoffer: Frukten er rik på stivelse.

Bruk og historie: Frukten inneholder ikke sukker og må stekes før bruk. Oppdaget på Tahiti av kaptein Cooks ekspedisjon med botanikeren Joseph Banks ombord. Det ble seinere satt igang en ekspedisjon i 1787 med skipet Bounty ledet av kaptein William Bligh for å hente frø med tanke på at treet kunne dyrkes på de vestindiske øyer.

Teksten er hentet fra kulturplanter

Tilbake til hovedside

Publisert 21. feb. 2019 14:00 - Sist endret 21. feb. 2019 14:00