Det er stor variasjon i form, størrelse, farge, smak og innhold av capsaicin. Paprika har mild smak, til forskjell fra sterke («hot») chilipepper, cayennepepper og jalapeños.
Hos pattedyr bindes capsaicin til proteinet TRPV1 som sitter i membranen til smerte- og varmeregistrerende nevroner. TRPV1 (transient reseptor protensial kationkanal subfamilie V1) er en varmeaktivert kalsiumkanal som også deltar i smertefølelse. Signalveien involverer nevropeptidet og nevrotransmittoren substans P. TRPV1 kalles capsaisin- eller vanilloid-reseptoren. Vanilloid vil si at det er en vanillyl sidegruppe, jfr. vanillin og vanillinsyre. Fugl som sprer frøene får ikke den brennende smakseffekten, og man antar at den evolusjonære effekten av capsaicin er å hindre at pattedyr spiser frukten. Pattedyr tygger og knuser frøene, mens fugl er en bedre frøspreder i så måte. Capsaisin reduserer også veksten av sopp og hindrer frukten i å råtne. Hjerter i chili er en film fra 1972 basert på en roman skrevet av Laura Esquivel. Hesten Camiro testet positivt på capsaicin under OL i Beijing 2008, som resulterte i et pinelig tap av en norsk bronsemedalje. Scouville-skalaen angir smaksmengden capsaicin i frukten og er basert på en fortynningsrekke. Capsaicin har flere fysiologiske effekter på pattedyr.