Cashew eple

Cashew eple eller cashewnøtt (Anacardium occidentale) i sumakfamilien (Anacardiaceae), eng. cashew apple, cashew nut

Stort tropisk tre (acajoutre) opptil 12 m høyt med eviggrønne læraktige blad. Casheweple (acajou) er en falsk tileggsfrukt som henger på den sanne frukten som er en steinfrukt (achene) kalt cashewnøtt. Kjøttfull fruktstilk. Eplet er pæreformet med rød eller gul farge (lengde ca. 15 cm). Eple skilles fra nøtta. Perikarpen på nøtta består av to skall og mellom disse er det et lag (oljerom) med etsende harpiks som blir svart i luft. Gir sår hvis man åpner nøtta med munnen eller hendene. Selve nøtta er nyreformet og ca. 3 cm lang.

Opprinnelse: Tropisk Amerika (Brasil).

Innholdsstoffer: Acajougummi. Innholder en spesiell type olje som ikke er ester av glyceroler. Oljen inneholder 90% anacardinsyre og 10% cardol.

Bruk og historie: Portugiserne tok med frø fra Brasil til Goa i India på 1500-tallet. India er idag et stort eksportland. Røsting fjerner den etsende harpiksen. Etter at nøttene er fjernet fra skallet og røstet er de spiselige. Stilken som nøtten henger fra kalles casheweple og er spiselig. Kan brukes til syltetøy eller fermenteres til vin.

Teksten er hentet fra Kulturplanter

Tilbake til hovedside

Publisert 21. feb. 2019 14:06 - Sist endret 21. feb. 2019 14:10