Drupa

Drupa (gr. dryppa - oliven) - Drupe. Steinfrukt. Saftfull frukt hvor frøet er lukket inne i en hard endokarp. Sukkulent frukt med en fruktvegg (perikarp) bestående av et ytre skinn (epikarp), en saftfull mesokarp, og en steinhard endokarp som omgir et frø. Kalles ofte steinfrukt som hos plomme og kirsebær. Hos kokosnøtt er mesokarpen fiberaktig og den kokos"nøtten" vi kjøper har vært omgitt av en endokarp.

Steinfrukt med en tynn ytre hud (epikarp), og videre innover en saftig mesokarp (sarkokarp)  og en hard endokarp med en lignifisert stein fra fruktnuteveggen. Eksempler på drupe er fersken, plommer, kirsebær, nektariner, moreller, kokosnøtt, mandel, oliven og kaffe.

Bringebær som er en sammensatt frukt dannet ved sammensmelting av flere fruktknuter, er en samling druplets eller drupeoler.

Bringebær

Bringebær (Rubus idaeus L.)  er en toårig halvbusk hvor frukten er en samling av drupeoler. Første året dannes et opprett skudd uten sidegreiner. Etter en overvintring dannes det neste vekstsesong sideskudd med blomster som etter pollinering via insekter gir bringebær.

Gul bringebær

Bringebær finnes også i en variant med gule bringebær.

 

Publisert 4. feb. 2011 10:15 - Sist endret 2. sep. 2015 07:05