lysresponskurve for fotosyntesen

Lysresponskurven for fotosyntese beskriver hvordan fotosyntesen (målt som opptak av CO2 eller utskillelse av O2 ) endrer seg med økende lysintensitet (lysfluks)

Ved lav lysintensitet er fotosyntesen begrenset av for lite lys og fotosyntesen øker med økende lysfluks, men ettersom lysintensiteten øker flater kurven av grunnet andre begrensende faktorer som CO2-konsentrasjon og rubisko-aktivitet. I mørke gir lysmetningskurven et mål på mørkerespirasjonen (vanlig cellerespirasjon i mitokondriene). Ved lyskompensasjonspunktet er fotosyntesen like stor som mørkerespirasjon, de er i balanse,  og det er ingen netto forandring i konsentrasjonen av CO2 eller O2. Skyggeplanter og solplanter har forskjellige lysresponskurver, og lysresponskurven endrer seg med temperatur og andre ytre miljøbetingelser.

Den første lineære delen av lysmetningskurven gir et mål på kvanteutbytte for fotosyntesen. Det teoretiske kvanteutbytte er at det trengs 8 fotoner for å kunne produsere et molekyl O2, dvs. 0.125 mol O2 per mol fotoner. I praksis trengs flere enn 8 fotoner, og kvanteutbytte kan også bli brukt som mål på stress.

Fotosyntesens lysmetningskurve

Publisert 25. jan. 2018 09:34 - Sist endret 25. jan. 2018 09:34