Fett er hydrofobt og mer redusert (har flere hydrogenatomer enn oksygenatomer i molekylet) sammenlignet med karbohydrater, og inneholder derfor mer energi per gram biomasse. Hvis fettet har høyt innhold av umettede fettsyrer er fettet (olje) som blir presset ut av frøet flytende ved romtemperatur. Eksempler på oljefrø er lin (Linum usitatssium), solsikke (Helianthus annuus), raps (Brassica napus), soyabønne (Glycine max), gran (Picea abies), furu (Pinus sylvestris), ricinusfrø (Ricinus communis), oljepalmefrø (Elais sp.), diverste nøtter som hasselnøtter (Corylus avellana), pekannøtter, makadamia, mandler, pistasje,...
Hos oljepalme (Elaeis sp.) inneholder også perikarpen på frukten fett (palmeolje), i tillegg til frøet (palmekjerneolje). Avokado og oliven (Olea europea) er eksempler på frukt som inneholder fett.