Proteasom

Proteasom - Stort proteinkompleks i partikkelform som bryter ned proteiner som har blitt merket med ubiquitin som angir at proteinet skal gjennomgå proteolyse. 26S multikatalyttisk ATP-avhengig proteinasekompleks. Finnes både i cellekjernen og cytoplasma.

Aaron Ciechanover, Avram Hershko og Irwin Rose fikk 2004  nobelprisen i kjemi "for the discovery of ubiquitin-mediated protein degradation.", oppdagelsen av ubiquitin-koblet protein degradering.

Proteinene i cellene nedbrytes og bygges opp på nytt. En av mekanismene er at proteiner som skal nedbrytes blir merket med et protein, ubiquitin, bestående av 76 aminosyrer, i en ATP-avhengig reaksjon, og blir deretter fraktet til et stort proteasekompleks kalt proteasom. Cellene hos eukaryoter inneholder mange tusen forskjellige proteiner som er i dynamisk omsetning. Flere enzymer deltar i påhekting av merkelapp på proteiner som skal til nedbrytning: ubiquitin-aktiverende enzym E1, ubiquitin-konjugerende enzym E2 og ubiquitin protein ligase E3. Dette nedbrytningssystemet via proteasomer deltar i cellesyklus, DNA-reparasjon, apoptose hos dyr (programmert celledød hos planter), immunreaksjoner hos dyr,

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:44 - Sist endret 10. okt. 2019 14:24