Saponiner

Saponiner (l. sapo - såpe) - Glykosider av triterpenoider som gir overflateaktive og såpelignende effekter. Steroidsaponiner med furostanol eller spirostanol-struktur. Triterpensaponiner som derivater av oleananer. Lager skum når de ristes med vann og kan i lave konsentrasjoner gi hemolyse av røde blodceller. Har også vært brukt til å drepe fisk (fiskegift) med røtter og frukt med høyt innhold av saponiner. Skum rundt munnen på kua når den tygger gras og annet plantemateriale  skyldes saponiner. Noen ganger kan man observere hvordan vannet i en bekk skummer uvanlig mye om høsten hvor regnvann vasker ut saponiner fra bladverk.

Det er 3 hovedklasser saponiner:

1) De vanligste som er triterpenglykosider og 2) steroidglykosider og 3) steroidalkaloidglykosider.Glycyrrhizin er et saponin som finnes i lakrisrot. Saponiner fra planter kan brukes som utgangsmateriale for syntese av steroidhormoner i farmasøytisk industri.

Såprebarktre (Quillaja saponaria) er et eviggrønt tre i familien Quillajaceae som vokser i Chile. Innerbarken blir brukt som såpeerstatning og inneholder saponiner i form av glykosider. Ligner det fra såpeurt (Saponaria officinalis) i nellikfamilien (Caryophyllaceae) og senegarøtter (Polygala senega) i familien Polygalaceae.

Tilbake til hovedside

 

Publisert 4. feb. 2011 10:48 - Sist endret 28. nov. 2020 16:04