Soppenes nytte
Soppenes nytte - Sopp er nedbrytere i naturen som deltar i
resirkuleringsprosessen av organisk materiale. Sopp kan benyttes som mat
(kantareller, sjampinjong, trøfler, shiitake). Sopp brukes til å
lage muggost (roquefort, Gorgonzola etc) infektert med roquefortmugg
(Penicillium roquefortii). Bakegjær (Saccharomyces
cerevisiae) brukes til baking. Penicillium chrysogenum brukes til
produksjon av antibiotika (penicillin). Cyclosporin A som hemmer immunreaksjon
hos menneske og muliggjør transplantasjoner, lages av sopp.
Soyasaus lages av sopp (Aspergillus oryzae) som vokser
på soyabønner og hvete i tillegg til fermentering med gjær
(Saccharomyces rouxii) og bakterien Pediococcus.
En art av Rhizopus som vokser på
søyabønne gir japanske søyabønnekaker kalt tempeh.
Aspergillus brukes til å lage natto.
Rhizopus nigricans og Curvularia lunata brukes til
fermentering i produksjon av steroidhormoner f.eks. kortison, hydrokortison og
prenison.
Publisert 4. feb. 2011 10:50
- Sist endret 4. feb. 2011 10:50