Stryknin

Et meget giftig alkaloid som finnes i frøene til det tropiske brekkbønnetreet (Strychnos nux-vomica) i stryknintrefamilien (Strychnaceae) som vokser langs kysten i India.

Strykninfamilien er taksonomisk plassert som en underfamilie av familien Loganiaceae som hører med til klad kurvplanter (asterider, Asteridae) i orden Gentianales.  Stryknin ble for første gang isolert av de franske kjemikerne Caventou og Pelletier i 1818 fra St. Ignatiusbønner (Strychnos ignatii). Finnes sammen med alkaloidet brucin. Stryknin smaker meget bitter og er en nervegift som lammer musklene ved tetanus. Det har blitt brukt i reveåte (revekake), og til utrydding av gnagere.

Biosyntesen starter med dekarboksylering av aminosyren tryptofan som gir tryptamin. Tryptamin kobles sammen med sekologanin og gir striktosidin, katalysert av striktosidin syntase. Via flere enzymatiske trinn omdannes striktosidin til stryknin.  Stryknin har også blitt syntetisert kjemisk.  Arten Strychnos toxifera inneholder pilegiften kurare.

Strykninsyntese

 

Publisert 16. feb. 2015 12:09 - Sist endret 2. mars 2018 14:37