For en enprotisk syre angir pKa-verdien pH hvor det er like store mengder av den protoniserte og deprotoniserte formen, visualisert i et Bjerrum-diagram. Flereprotiske syrer, inkludert aminosyrer har flere pKa-verdier, en for hver av protonene.
Syrekonstanten er likevektskonstanten for syre-basereaksjonen:
\(\displaystyle HA \leftrightarrow A^- + H^+\)
HA er syre som kan dissosiere til den konjugerte basen A- og et proton (H+).
\(\displaystyle K_a= \frac{[A^-][H^+]}{[HA]}\)
hvor
\(\displaystyle pK_a= -\log_{10}K_a=- log_{10} \frac{[A^-][H^+]}{[HA]} = log_{10} \frac{[HA]}{[A^-][H^+]} \)
Sammenhengen mellom pH og pKa er gitt ved:
\(\displaystyle pH= pK_a +\log_{10} \frac{[A^-]} {[AH]}\)
hvor hakeparentesene anger konsentrasjonen av syre [AH] og den konjugerte basen [A-]. Når mengden syre er lik mengden konjugert base, det sil si log 1=0 så blir pH lik pKa-verdien, Bufferkapasiteten til en syre er størst rundt pKa-verdien.
pKa-verdien for melkesyre er 3.8 og for eddiksyre er pKa=4.8, det vil si melkesyre er en sterkere syre enn eddiksyre.